Ako rozťahovať ucho - postup krok za krokom

Ako roztiahnuť ucho

Pri rozťahovaní ucha budete potrebovať dve veci: rozťahovák a trpezlivosť. Než sa do rozťahovanie pustíte, prečítajte si, ako si roztiahnuť ucho, aké k tomu používať šperky a ako predísť zraneniu.

Ešte pred tým, než si začnete ucho alebo inú časť tela rozťahovať, premyslite to. Pri rozťahovaní skôr alebo neskôr narazíte na tzv. "bod bez návratu", okamih, kedy sa roztiahnutá dierka už nikdy samovoľne nestiahne a k jej zaceleniu je potrebný chirurgický zákrok. Väčšinou k tomuto bodu dôjdete vo chvíli, kedy máte dierku napnutú, na 5-6 mm, ale individuálne to môže byť aj pri menšej alebo väčšej veľkosti.

Ak tušíte, že niekedy v budúcnosti vám bude tunel, rozťahovák alebo plug v uchu prekážkou, jednoducho to nerobte a kúpte si napríklad fake roťahováky alebo fake plugy.

Čím rozťahovať ucho

Určite si kúpte kvalitný oceľový rozťahovák. Na výber máte z mnohých tvarov - špirály, kolíky, podkovy alebo rôzne ozdobné rozťahováky.

roťahovák v tvare podkovyroťahovák v tvare podkovy rovný rozťahovák do ucha k roťahovaniu uší špirálový rozťahovák do ucha - slimák ozdobné rozťahováky do uší
Rozťahováky v tvare podkovy Rovné rozťahováky Špirálové rozťahováky Ozdobné rozťahováky

 

Z vyššie menovaných vám odporúčame pre rozťahovanie kolíky alebo rozťahováky v tvare podkovy, ktoré sú vyrobené z kvalitnej chirurgickej ocele 316L.

K rozťahovanie by ste nemali používať drevené alebo akrylátové rozťahováky. Tie môžete následne nosiť ako šperk vo chvíli, kedy máte dierku už dostatočne roztiahnutú.

Nikdy určite nepoužívajte rozťahováky z FIMO hmoty. Sú síce veľmi rozšírené, pretože si ich môžete vyrobiť doma, ale FIMO hmota je zložená len z chemických zložiek, na povrchu je pórovitá, takže ju nie je možné dezinfikovať a nemala by sa dostať do kontaktu s rozťahovaným tkanivom.

Nevhodné je tiež použitie silikónových rozťahovákov, ktoré môžu ucho poraniť a tiež závažie, ktoré spôsobuje stenšovanie kože ušného lalôčika.

Možno vám známi alebo kamaráti hovorili, že k rozťahovaniu použili drevo alebo silikón a všetko prebehlo v pohode. To isté ale nemusí platiť aj u vás. Predíďte možným komplikáciám a neriskujte, že by vám organické a iné materiály spôsobili nezvratná znetvorenie ušného lalôčika.

 

Ako postupovať pri rozťahovaní ucha

Ucho alebo inú telesnú partiu môžete začať rozťahovať z dokonale zahojenej náušnicovej dierky najskôr 2 mesiace po vpichu. Ak máte v uchu klasickú náušnicu, má pravdepodobne priemer 1,2 alebo 1,6 mm.

Ideálna rýchlosť rozťahovania je 1 mm za mesiac, určite nie rýchlejšie. Čím pomalšie rozťahovanie zvolíte, tým pevnejší ušný lalôčik zostane a nebude hroziť pretrhnutiu. Zvoľte teda rozťahovák o 1 mm či menej väčšou, než je súčasná veľkosť vašej dierky.

Rozťahovať dierku je ideálne napríklad po sprche, kedy je ucho prehriate. Rozťahovák najskôr umyte antibakteriálnym mydlom a ucho premažte prírodným olejom - napríklad jojobovým. Potom rozťahovák pomaly vsuňte do dierky.

Akonáhle si ucho zvykne a tkanivo povolí (zhruba 1 mesiac), môžete pokračovať v rozťahovanie a rozťahovák vsunúť o kúsok ďalej či zvoliť väčší rozťahovák.

Jednotlivé šperky majú väčšinou rozťah pre zväčšenie zhruba o 2 mm. Najmenší rozťahovacie šperky na našom e-shope nájdete od 1,6 mm, najväčší potom 25 mm.

Veľkosť nad 14-16 mm sa dobre rozťahuje aj pomocou bondage pásky. Jednoducho ju postupne obmotávajte okolo tunela, ktorý následne vložíte späť do ucha. Páska je veľmi tenká a neobsahuje žiadne lepidlá - lepí iba sama k sebe.

páska na roztahování uší

Bondage páska na roztahovanie uší

 

Nezamieňajte ju ale za elektrikárskou pásku. Tá má veľmi ostré hrany, chemické lepidlo a povrch, ktorý by mohol ucho nenávratne poškodiť.

Tunel si tiež môžete nechať vyrezať u skúseného piercera alebo modifikátora. Musíte ale počítať s tým, že takýto tunel už nikdy znova nestiahnete do menších veľkostí. Je to skôr krajné riešenie, ktoré voľte len u naozaj veľkých rozmerov - 35 mm a viac.

 

Ako sa starať o rozťahované a roztiahnuté ucho

Rozťahovanie ucha nie je len o výmene náušníc, ale mali by ste sa tiež o lalôčik starať. Dôležité je ho časté premazávanie olejom a môžete ho tiež preplachovať soľným roztokom, ktorý dezinfikuje. Zabúdať by ste tiež nemali na kvalitný spánok a dostatočné množstvo vitamínov. Zdravé a odpočinuté telo sa regeneruje oveľa lepšie, takže je menšia pravdepodobnosť, že dôjde k poraneniu ucha bez mechanického zapríčinenia.

Ak ste hrdými majiteľmi roztiahnutej dierky väčšej ako 10 mm, mali by ste na noc občas dávať dole tunel či plug. Ušný lalôčik sa pod tlakom šperku zle prekrvuje. Na noc ho teda vyberte a ucho premažte olejom. Ráno potom bude dierka mierne stiahnutá. Premažte ju preto opäť olejom a nasaďte o trošku menší šperk, ktorý môžete už zhruba po pol hodine nahradiť za pôvodný.

Z času na čas je vhodné tiež nechať dierku trošku stiahnuť. Vďaka tomu sa v ušnom laloku vytvorí nový kolagén, ktorý vypĺňa priestor v roztiahnutom tkanive. Lalôčik tak bude pevnejší a plnší, čo nielen vizuálne lepšie vypadá, ale aj tým zároveň predídete jeho možnému roztrhnutiu.

 

Možné komplikácie pri rozťahovaní ucha

Počas rozťahovania uší by sa nemala objavovať krv ani hnis. Ak sa vám ale niečo také stalo, rozťahujete pravdepodobne príliš rýchlo a je potrebné nechať ucho zahojiť. Vyberte rozťahovák a vymeňte ho za menší, počkajte týždeň alebo dva, než sa ucho znovu pokúsite roztiahnuť.

Pri rozťahovaní sa od seba oddeľujú jednotlivé kolagénové molekuly a telu trvá zhruba mesiac, než sa prázdne miesta zaplnia novým kolagénom. Ak sa pokúsite rozťahovanie urýchliť, môže nastať niekoľko komplikácií. Jednou z nich je napríklad tenký ušný lalôčik, ktorý sa môže ľahko pretrhnúť. V takom prípade nie je iné východisko, než chirurgické zošitie a rozťahovákom môžete dať na niekoľko dlhých mesiacov zbohom.

Blow out

V prípade rýchleho rozťahovania hrozí tiež vznik trhliny - tzv. "blow out", teda stav, keď sa rozťahované tkanivo zjazví a vyhrnie von z dierky. Niekedy sa tomuto javu nevyhnú ani ľudia, ktorí rozťahujú pomaly a poctivo. Ihneď vymeňte rozťahovák za menší a ucho často masírujte olejčekom.

Lalôčik bolí či páli

Takéto pocity môžete zažiť, keď rozťahujete príliš rýchlo. Ako sme už písali vyššie - trpezlivosť je jedna zo základných vecí, ktoré k rozťahovaniu potrebujete. Ak cítite nepríjemné pocity či bolesť, vymeňte rozťahovák za menší a nechajte lalôčik niekoľko týždňov odpočinúť.

Dierka nejde viac roztiahnuť

Rýchlym rozťahovaním nedochádza len k viditeľným zmenám, krvácaniu alebo hnisaniu, ale aj k vnútorným jazvám v tkanive. Ak nedáte lalôčiku čas pre tvorbu nového kolagénu, zacelí rozostupy medzi jednotlivými molekulami jazvami, ktoré nie sú viditeľné. Ak sa takýchto jaziev vytvorí veľa, nepôjde vám ucho ďalej roztiahnuť, aj keď sa budete akokoľvek snažiť. Ucho masírujte s olejčekom a buďte trpezliví. Jazvy v tkanive časom povolia (môže to trvať aj pol roka) a dierku sa vám podarí ešte roztiahnuť.

Ako vidíte, väčšinu komplikácií si môžete spôsobiť predovšetkým sami svojou netrpezlivosťou. Dajte rozťahovaniu ušnej dierky čas, nikam sa neponáhľajte a postupujte pomaly. Jedine tak docielite perfektne roztiahnuté a pevné ušné dierky.