Piercing do pupku

Piercing v pupku

Piercing do pupku, anglicky nazývaný tiež navel piercing [nejvl pirsing] je veľmi obľúbený predovšetkým u žien a dievčat, u mužov sa s ním stretávame menej často. Piercing v pupku sa obvykle horšie a dlhšie hojí, preto je potrebné veľmi zvážiť, kedy si ho necháte prepichnúť. Prečítajte si náš článok o piercingu v pupku, v ktorom nájdete všetky potrebné informácie o prepichnutí, výbere šperku i hojení.

História piercingu v pupku

Piercing v pupku nie je výstrelok posledných dvadsiatich rokov, ako by sa mohlo zdať. Už počas života egyptských faraónov bol symbolom mužnosti a odvahy a okrem toho tiež symbolom prechodu od života na Zemi k večnosti. Do populárnej kultúry v širokom meradle sa dostal v roku 1993, keď Christy Turlington na módnej prehliadke v Londýne odhalila svoj prepichnutý pupok, a ešte viac tomu pomohlo, keď si v rovnakom roku vo videoklipe piesne Cryin 'skupiny Aerosmith nechala Alicia Silverstone prepichnúť pupok ako symbol nezávislosti a vzbury.


Kam umiestniť piercing v pupku

Aj keď si mnoho ľudí povie, že miesto, kam si nechať prepichnúť piercing do pupku je len jedno, opak je pravdou. Najbežnejšie spôsob prepichnutie je skrz časť kože nad pupkom. Druhou možnosťou je prepichnúť kožu pod pupkom.

horni-vpich-piercing-v-pupiku (1)
Piercing hornej časti pupku


Kedy si nechať prepichnúť pupok

Vzhľadom k tomu, že starostlivosť o prepichnutý pupok je náročnejšia a tento typ piercingu sa dlhšie hojí, neodporúčame prepichovať pupok pred letom. Počas sparných letnej dní sa vám do piercingu môže dostať infekcia nielen pri nadmernom potení, ale tiež napríklad z verejných kúpalísk.

Najvhodnejšou dobou pre prepichnutie piercingu je koniec leta a začiatok jesene - september či október.

Aký šperk si vybrať

Pre prvú vpich je ideálny titánový šperk bez farebnej povrchovej úpravy, je možné použiť aj titánový šperk, ktorý je iba anodizovaný a tým získava inú farbu. Predtým bývala používaná chirurgická oceľ 316L.

titanovy-piercing-do-pupku

Titánový piercing bez povrchovej farebnej úpravy

 

 

Nielen materiál, z ktorého je šperk vyrobený, je dôležitý. Pri kúpe piercingu by ste sa tiež mali pozerať na jeho dĺžku a silu tyčinky, ktorá vedie tkanivom. Vhodná sila tyčinky je 1,6 mm. Užšie tyčinky neodporúčame používať - ​​telo by ich mohlo zle prijímať, mohli by pomaly zarastať do tkaniva alebo naopak byť vytláčané až do úplného vylúčenia z tela.

Pre prvý vpich zvoľte tyčinku s dostatočnou dĺžkou. Tyčinka s dĺžkou 6 mm by mohla tlačiť na miesto vpichu pri prípadnom opuchu, príliš dlhá tyčinka zase môže ťahať šperk dolu a predĺžiť tak dobu hojenia. Ideálna dĺžka je priemerne 10 mm.

Akonáhle sa vám piercing v pupku zahojí, môžete si zvoliť akýkoľvek iný šperk. Veľmi obľúbené sú do pupku okrem banánikov tiež krúžky alebo podkovy. Predovšetkým dievčatá a ženy tiež rady volia piercingy so zavesenou ozdobou.

titanova-podkova-do-pupku piercing-do-pupku-so-zavesenym-sperkom-pistol
Titánová podkova do pupku Piercing do pupku so závesným šperkom

 

Ako sa starať o piercing v pupku

O svoj nový piercing by ste sa mali dôkladne starať. O to viac, ak sa rozhodnete pre prepichnutie pupku, pretože práve ten sa často dlhšie a horšie hojí.

Ale nemajte strach. Nebudete potrebovať drahé krémy alebo špeciálne prípravky. Jediné, čo k vhodnej starostlivosti o piercing pupku budete potrebovať, je slaná voda a trpezlivosť.

Slanú vodu, čiže soľný roztok, si ľahko vyrobíte sami doma. Do pohára na panáky nalejte vodu (0,5 dl) vmiešajte štipku soli.

Do soľného roztoku ponorte prepichnuté miesto na 3 minúty a náušnicu počas toho určite nevyťahujte z tela. Pupok ponoríte asi ťažko. Postačí teda, keď ho budete pár minút soľným roztokom polievať.

Následne vatou alebo vatovou tyčinkou utrite usadeniny, ktoré vylučuje čerstvá rana. Majú žltú farbu a nemusíte sa ich vôbec ľakať. Ide o tkanivový mok, ktorý je znakom zdravého hojenia.

Prvé tri mesiace sa takto venujte piercingu 2 × denne. Áno, práve tu budete okrem soľného roztoku tiež potrebovať trpezlivosť. Neskôr stačí polievať piercing už len raz denne. Takto by ste sa mali o piercing starať zhruba jeden rok či do jeho úplného zahojenia.

Pokúste sa aspoň v prvom mesiaci na piercing čo najmenej siahať a príliš s ním nepohybujte v rane. Dajte mu čas a pokoj zahojiť sa. Neskôr si s ním budete môcť hrať celý život.

Týždeň po vpichu si miesto piercingu prelepujte gázou, aby ste čerstvú ranku chránili pred mechanickým poškodením aj baktériami a vyhnite sa dlhému namáčanie piercingu vo vode - ideálne sa len sprchujte.