Ako sa zbaviť hrčky pri piercingu

Existuje nespočetné množstvo dôvodov, prečo si ľudia nechávajú urobiť piercing a väčšinou je to sprevádzané množstvom pozitívnych pocitov. Sú originálne, cítite sa s nimi dobre, sú krásne a ľahko podčiarknu vašu osobnosť a vzhľad.
Lenže ako vždy, kde je dobro, tam je aj zlo. Väčšine problémov s piercingom sa dá vopred zabrániť správnym výberom salónu, šperkov, pomôcok či dodržiavaním postupov počas hojenia. Keloidné jazvy a hrčky sú však starosti, ktorým sa nedá vždy vyhnúť.
Aký je medzi nimi rozdiel a ako sa ich zbaviť? S tým vám hneď pomôžeme!

Keloid

Keloidná jazva je jazva tvorená kolagénom, ktorá vystupuje nad okolité tkanivo a v priebehu času sa zväčšuje aj napriek rozsah pôvodného zranenia. Keloidy sú pevné, pružné lesklé uzlíky tvorené vláknami. Ich farba môže byť ružová, ale aj vyložene červená alebo dokonca tmavo hnedá. Medzi ich prejavy niekedy patrí aj svrbenie a bolestivosť, a tiež zmena ich tvaru. Najčastejšie sú keloidné jazvy pozorovateľné u etník s vyššou pigmentáciou pokožky než u belochov, a to až 15 krát častejšie.
Keloidy sú väčšinou genetického rázu, sú dedičné. Predtým ako sa rozhodnete pre piercing, je vždy dobré sa spýtať najbližšej rodiny, či nemajú nejaké keloidné jazvy, napríklad po operácii, akné, alebo práve po piercingu.

 keloid jazva piercingkeloid ucho piercing jazva hrčka

Piercingové hrčky a hypertrofické jazvy

Je to typ jazvy, ktorý vystupuje nad okolitú pokožku.
Hypertrofická jazva je stav pokožky, kedy telo ukladá nadmerné množstvo kolagénu v okolí jazvy. Ten veľkostne zväčšuje jazvu, avšak nie toľko, ako v prípade keloidnej jazvy. Rovnako ako keloidná jazva sa formuje aj hypertrofická jazva v oblastiach postihnutých akné, s piercingom, alebo v prípade porezania či popálenia.
Tieto, pre piercing typické hrčky, sú červené a tuhé, môžu svrbieť alebo byť bolestivé. Nezväčšujú sa toľko od miesta vpichu a zranenia ako keloidné jazvy, vyskytujú sa typicky nad vpichom.
Niektorí ľudia majú dedičnú náchylnosť k vzniku tohto typu jaziev. Prevencia vzniku hypertrofických jaziev v podstate neexistuje. Samotný výskyt nie je ani ukazovateľom toho, že by bol piercing aplikovaný zle, alebo že by išlo o alergiu na materiál. Je však možné tieto komplikácie eliminovať aspoň vhodnou voľbou prvého šperku - ako materiálu, tak hlavne aj tvaru. Krúžky majú až na výnimky horší tvar pre hojenie piercingov, najmä v chrupavke ucha a nosa, kde sa tieto hrčky vyskytujú najčastejšie.

daith piercing hrčkanostril hrčka


Ako spoznať rozdiel

Spoznať rozdiel medzi hrčkou a keloidom je pomerne jednoduché. Hrčka sa vyskytuje typicky nad vpichom, avšak keloid presahuje veľkou mierou do okolia vpichu.
Hypertrofické jazvy a hrčky sú farebne bližšie k farbe kože, ale môžu byť aj červené a sú skôr hladké, naopak keloidy vyzerajú svojou štruktúrou viac ako zjazvené tkanivo.

keloidpiercing hrčka hypertrofický jazva
Keloidná jazva, presahujúca pôvodné zranenie                 Hrčka pri piercingu / hypertrofická jazva


Ako sa ich zbaviť

Bohužiaľ, keloidná jazva sa dá odstrániť iba chirurgicky a bude teda potrebné návšteva lekára.
Dobrou správou je, že hypertrofické jazvy a hrčky pri piercingu môžete odstrániť pomerne ľahko!
Vyžaduje to najmä čas a istú dávku trpezlivosti počas procesu hojenia.
Prvý krok spočíva v kontrole vhodného tvaru šperku - najmä ak ide o chrupavku ucha alebo nosa, krúžky sú pre prvý vpich a hojenie nevhodné a môžu do určitej miery spôsobiť problém.
Ak je šperk vhodného tvaru, je potrebné sa uistiť o tom, že má aj vhodnú dĺžku - piercing nesmie byť príliš tesný okolo vpichu, aby netlačil príliš na hrčku a nezhoršoval prípadný opuch.

Dôležitý krok v procese hojenia je umývanie soľným roztokom. Soľný roztok si môžete zakúpiť v sterilnom balení TU, alebo si ho doma môžete pripraviť sami. Do panákového pohára plného vody, čo je zhruba 0,5 cl, vmiešajte štipku kuchynskej alebo morskej soli - teda toľko, koľko naberiete medzi prstami. Použite soľ bez pridaného jódu a ďalších aditív.

Pokiaľ bude soľný roztok priveľmi alebo naopak málo slaný, nevadí. Dôležité sú dezinfekčné účinky soli.

salt-water13233_cleany-skin-sprej

Silikónové disky

Prvý spôsob, ako sa hrčky zbaviť, je použitie silikónových diskov. Silikónový disk umiestnite na piercingový šperk priamo pred hrčku a necháte ho tam minimálne dva týždne. Šperk musí byť o 1 mm dlhší, aby sa tam silikónový disk vošiel a piercing nebol príliš krátky.
Silikónový disk tak veľmi miernym tlakom pomáha zmenšiť hrčku až do chvíle, kedy zmizne úplne. Je potrebné mať trpezlivosť a nečakať zázraky cez noc, bohužiaľ :)

nopull_card-no-verbiage3a

Nižšie môžete vidieť postup pri aplikácii silikónových diskov.

silikonový disk hrčka piercingsilikonový disk no pullno pull piercing disc

Tea tree oil a aspirín

Druhý spôsob môže byť u niekoho rýchlejší, ale vyžaduje väčšie úsilie a pravidelnosť.
Potrebujete k nemu aspirín a tea tree oil. Aspirín môžete zakúpiť v lekárňach, tea tree olej aj na našom eshope TU. Funguje iba Aspirín, resp. aj iné lieky s kyselinou acetylsalicylovou, ale nie odlišné lieky typu Paralen. Aspirín roztlačte (napr. dvoma lyžičkami o seba) na jemný prášok a v pohári rozmiešajte prášok na konzistenciu hustej pasty - použiť môžete kvapku vody alebo môžete pridať aj kvapku tee tree oil. Večer kašičku naneste na miesto hrčky a choďte spať, ráno opláchnite teplou vodou zvyšky kašičky a potom môžete vatovou tyčinkou naniesť aj kvapku čistého tea tree oil priamo na hrčku. Tea tree oil je veľmi silný éterický olej a veľa vysušuje, preto ho používajte v tejto nezriedenej forme iba po predchádzajúcom otestovaní citlivosti a iba na miesto hrčky! O hrčku sa takto starajte denne alebo každý druhý deň a cca po dvoch týždňoch môže byť hrčka už viditeľne menšia alebo úplne vyliečená. Mizne postupne a pomaly.

aspirin-500mg-por-tbl-obd-8x500mg-2165005-1000x1000-fit aspirin kašička tea tree oil olej renovality - piercing hrčky
Aspirín na výrobu hojivej "kašičky" zakúpite v lekárňach Kašička nanesená na hrčku pri piercingu Tea tree oil na potieranie alebo výrobu kašičky s Aspirínom - objednať si ho môžete v sekcii Starostlivosť o piercing

 

Ak nechcete, nemusíte kombinovať Aspirín a tea tree oil naraz. Niekomu zaberie samotná kašička z Aspirínu, niekomu samotný tea tree olej.

V prípade akýchkoľvek otázok, sme k dispozícii. Stačí nám napísať na Messenger alebo email.