Typy závitov u piercingových šperkov

Typy závitov u piercingových šperkov


Pri kupovaní nového piercingu môže byť človek zaskočený a zmätený počtom rôznych parametrov a typov piercingu. Akú zvoliť veľkosť? Farbu? Tvar? A naviac závity! Čo je, preboha, vnútorné, vonkajšie alebo push in a Threadless závit?

S tým vám dnes pomôžeme a popíšeme vám najčastejšie používané typy závitov, aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorý typ vybrať.

 

typy závitů piercing

 

Šperky s vonkajším závitom (external)

Najčastejšie používaný je ešte stále závit vonkajšie. Znamená to, že šperky s vonkajším závitom majú závity vyryté na povrchu šperku. Šperk na konci vyzerá trochu ako skrutka a koncovky sa na neho skrutkujú ako matičky. Majú v sebe dierku a závity sú vo vnútri koncovky. Guľôčku nasadíte na tyčinku so závitom a zaskrutkujete ju po smere hodinových ručičiek.

 11646-3_cinka-kulicky-metalicke-barvy-s-duhovym-efektem 6555_titanova-podkova-s-kulickami  12855-1_cinka-maly-vejirek 
Oceľová činka s plastovými farebnými guličkami Titánová podkova s vonkajším závitom Činka do helixu s vonkajším skrutkovaním

 

Šperky s vnútorným závitom (internal)

Šperky s vnútorným závitom sú presný opak šperkov so závitom vonkajším. Jedná sa o šperky, ktoré sú na povrchu tyčinky hladké, bez závitov, majú v sebe malú dierku a v tej sú závity schované. Ich koncovka je celá plná a má navyše malú vyčnievajúce závitovou tyčinku, pomocou ktorej koncovku vložíte do šperku a zaskrutkujete.

Výhoda šperkov s vnútorným závitom je najmä ich hladký povrch, takže sú vhodné pre prvé vpich aj s použitím klasickej piercingové ihly. V Európe sú totiž pre piercing čoraz bežnejšie kanyly, ktoré kryjú ostré závity šperku. Ani pri jednom z oboch spôsobov tak nedôjde k poškodeniu tkaniva závitom. Druhá výhoda je tá, že koncovky šperkov s vnútorným závitom majú menšiu tendenciu sa povoľovať. Je u nich teda menšie riziko stratení guličky či iné ozdobné koncovky. To je tiež dôvod, prečo sa s vnútorným závitom vyrábajú šperky z kvalitnejších a drahších materiálov, ako je titán ASTM F136 alebo napríklad zlato a drahé kamene.

Šperky s vnútorným závitom sú tiež často používané pre ťažko dostupné miesta a piercingy, kam človek dobre nevidí.

 9888_labreta-kvet-s-vnitrnim-sroubovanim  13314-1_podkova-s-krystaly-s-vnitrnim-sroubovanim-cira  10554_titanovy-piercing-do-pupiku-s-vnitrnim-sroubovanim-s-cirymi-krystaly
Oceľová labreta s vnútorným závitom Podkova s vnútorným závitom a kryštálovými koncovkami Titánový piercing do pupku s vnútorným skrutkovaním

 

TIP:
U oboch typov závitových šperkov je potreba kovovej koncovky pevne utiahnuť. Pomôcť môže napríklad nitrilová alebo latexová rukavica, vďaka ktorej nebudú koncovky preklzávať medzi prstami.
Naopak pri plastových koncoviek treba ich uťahovať opatrne, iba tak, že cítite, že koncovka už drží na mieste. Pri väčšej sile môžete koncovku strhnúť a praskne.

Bezzávitové vkladacie šperky (push in, threadless)

Nakoniec, v poslednej dobe už bežne dostupný typ piercingu je piercing bezzávitový. Tieto šperky sú teraz na veľkom vzostupe.
Šperk je bez závitu, iba s vkladacie koncovkou. Môže byť vyrobený z bioplastov alebo z kovových materiálov, ako je napríklad oceľ alebo titán.

U oboch typov materiálov sa jedná o šperk, ktorý je na povrchu hladký a vo vnútri neho je malá dierka. Do tejto dierky sa v prípade bioplastových šperkov iba natlačia koncovka, ktorá má po svojom obvode veľmi jemné vrúbkami a tými vo šperku drží.
U kovových materiálov máva koncovka pripevnený tenký "drôtik", ktorý sa pod miernym uhlom vloží do šperku a zasunie sa až na doraz.

Hoci to podľa popisu nemusí znieť príliš vierohodne, tieto šperky a ich koncovky drží veľmi dobre. Odpadá s nimi napríklad problém odskrutkovávaní a straty koncovky. Rovnako ako u šperkov s vnútorným závitom, aj tento systém používajú často výrobcovia luxusných piercingových šperkov a je medzi profesionálnymi priebojník najmä v USA veľmi obľúbený.

13326-2_vkladaci-labreta-ocelova-barevna-cerna   13026_bioflex-labreta-s-vkladaci-kulickou 13332-3_vkladaci-labreta-ocelova-s-barevnym-krystalem-ruzova 
Čierna oceľová labreta so systémom threadless Bioflex labreta s vkladacou guličkou
Bezzávitové oceľová Labreta s kryštálom