Aplikácia náušníc u bábätiek a detí

Zvažujete, že dáte svojmu novonarodenému bábätku, alebo pokojne aj staršiemu dieťaťu, prepichnúť ušká? Potom si rozhodne urobte pár minút na prečítanie nasledujúceho článku. Nie vždy sa totiž na internete dočítate, ako to urobiť správne a bezpečne.

Najprv sa pozrieme na to, kedy je ideálna doba vášmu bábätku pichnúť uši.


Za nás osobne hovoríme, že keď si dieťa samo povie – stále totiž ide o kozmetický zásah do jeho tela. Pokiaľ sa však rozhodnete pre aplikáciu náušníc už u bábätiek, sú určité obdobia, ktoré sú vhodnejšie, než iné.

Nie skôr ako po šestonedelí. Aplikácia náušníc bábätka nie je podmienená očkovaním (niekde sa totiž môžete dočítať, že je nutné, aby najskôr dieťa podstúpilo očkovanie hexavakcínou). Pokiaľ budete dieťa nechávať očkovať, je vhodné mu nechať prepichnúť uši najskôr týždeň po podaní vakcíny, pokiaľ očkovanie prebehlo bez vedľajších účinkov. Od očkovania je vhodnejšie nejaký čas počkať, aby ste nezaťažovali telo dieťaťa hojením v čase, keď sa telo vyrovnáva s podanou vakcínou. Pokiaľ ste zaznamenali po podaní očkovania akékoľvek vedľajšie účinky, doprajte si pauzu ešte minimálne o týždeň alebo dva dlhšie.

Horná veková hranica u bábätiek je potom cca 1 rok, ideálny vek potom cca 2 - 6 mesiacov, aj keď aj toto je vec individuálna. Dôvod je najmä ten, že nie je v ničom záujme už veľmi aktívne bábätko alebo batoľa držať na kolenách silou. Pokiaľ už teda máte aktívne batoľa, radšej počkajte, až sa na prepichnutie bude samo cítiť. Dievčatá okolo 4 rokov veku sú už často pevne odhodlané a odchádzajú zo salónu s náušnicami a veľkou radosťou.

Aké sú možnosti kde a ako pichnúť deťom náušnice?

Pokiaľ aplikáciu náušníc zveríte kozmetičke, pravdepodobne sa stretnete s variantou nastrelenia náušníc nastreľovacou pištoľou. To ale zásadne neodporúčame. Prečo? Pištole sa nedajú sterilizovať, iba dezinfikovať a na rozdiel od ihly je hrot náušnice veľmi tupý (ktorý sa používa na prerazenie ušného lalôčika pomocou pištole) a nevhodného kužeľovitého tvaru, ktorý uško dieťaťa skôr pretrhne, než prepichne. Často bývajú aj z nevhodného materiálu, ako je chirurgická oceľ 316L, ktorá pre prvý vpich vhodná nie je. Viac informácií o nevhodnosti používania nastreľovacích pištolí si môžete prečítať v našom článku. Nenechajte sa zmiasť tým, že nastrelenie pomocou pištolí je rýchlejší proces. Pokiaľ zveríte prepichnutiu uška piercerovi, ktorý použije kanylu alebo ihlu, predĺži sa proces cca len o 30 sekúnd a je oveľa presnejší a bezpečnejší.

earPiercing-172333432-770x533-1

 

A čo aplikácia náušníc u lekára?

Praktický lekár je o niečo lepší variant, než nechať bábätku nastreliť náušnice nastreľovacou pištoľou. Problém nastáva pri samotnom šperku, ktorý si pravdepodobne sami donesiete. Náušnice sú vo väčšine prípadov nesterilné a lekár ich pred vpichom iba vydezifinkuje. Tiež ich tvar a materiál väčšinou nie je vhodný na hojenie čerstvého vpichu. Striebro ani 316L chirurgická oceľ nie sú vhodné do čerstvej rany (napr. oceľ obsahuje 4% niklu, čo je častý alergén). Ideálny je šperk z ASTM F136 titánu, ktorý je vhodný ako aplikačný šperk. Rovnako nevhodné sú náušnice s klasickými zarážkami, klipové visiace náušnice aj náušnice so skrutkovacím uzáverom. Tieto šperky určite časom využijete, ale až keď bude vpich zahojený.

Aj keby ste sa rozhodli aplikovať náušnice dieťaťu svojim praktickým lekárom alebo kozmetickým salónom, vezmite do úvahy to, ako často títo ľudia zákrok vykonávajú. Ich zameranie je primárne iné. Môže sa tak stať, že vpich nebude rovný alebo symetrický, alebo budete musieť riešiť komplikácie spojené s nevhodou aplikáciou.

blobid0-50

 

Čo je teda ten najvhodnejší variant?

Hoci to môže znieť zvláštne, najlepšie urobíte, keď vezmete na prepichnutie ušiek svoje bábätko do kvalitného piercingového salónu. Tieto štúdiá už dávno nevyzerajú ako undergroundové brlohy a vždy si môžete rezervovať čas, kedy budete mať štúdio sami pre seba. Máte tiež istotu, že skúsený piercier vždy použije jednorazovú sterilnú ihlu, ktorá je ostrá, a lalôčik prepichne rýchlo a čisto. Navyše dostanete v cene aplikácie vhodný šperk z titánu, ktorý, ako sme už spomínali vyššie, je pre hojenie čerstvého piercingu ideálny. V piercingovom štúdiu zverujete svoje dieťa odborníkovi, ktorý náušnice a piercingy pichá každý deň, teda má prax a cvik a presne vie, kam náušnicu aplikovať.
Salón však vyberajte starostlivo, pretože aj salóny sa od seba kvalitou znateľne líšia. Hľadajte piercera, ktorý používa ako vhodný materiál, tak vhodný tvar šperku, má dostatok skúseností a dodržuje dokonalú hygienu. V Prahe je možné na prepichnutie uší deťom navštíviť napríklad salón Hell.cz, v Brně napríklad náš salón atreya .cz.

IMG_8823-2Zdroj obrázku: https://burbankmom.com

Pokiaľ sa rozhodnete zvoliť aplikáciu náušničiek v našom piercingovom štúdiu v Brne, môžete si u nášho piercera zarezervovať termín tu.
Piercer v našom štúdiu to s deťmi vie, pretože je sám otec troch detí, teda nemusíte mať obavy, že bude k vášmu dieťaťu pristupovať inak ako s trpezlivosťou a starostlivosťou.