10 najrozšírenejších mýtov o piercingu - zisti, ako je to naozaj!

uvod

Hoci sa piercing tešia stále väčšej obľube a spoločnosť je na ozdoby tela o niečo zvyklejší než napríklad pred dvadsiatimi rokmi, stále vídame aj počúvame veľa mýtov, poloprávd a "zaručených" informácií. Poďme sa spoločne pozrieť na 10 tých najčastejších a uviesť ich na pravú mieru.

  1. Piercing je novodobou doménou kriminálnikov, narkomanov a iných vyvrheľov

Úplná klasika, ktorú sme si nemohli odpustiť. Kto by nepoznal tie pohoršené reči rodičov, starých rodičov i náhodných dôchodcov na ulici, keď uvideli niekoho s piercingom, div sa nekrižujú. :) Mýtu, že ide o poznávací znak nejako narušených a nežiadúcich osôb, je piercing dlhodobo vystavený rovnako ako tetovanie.

Piercingom sa zdobili už v praveku - prvé dochované zmienky pochádzajú z mladšej doby kamennej a boli nájdené na území Afriky vo forme jaskynných malieb. Vyobrazené postavy si tak najčastejšie zdobili uši či nos. Najstarší dochovaný nález pochádza z rakúskych Álp - tu nájdené mumifikované telo (múmie muža nazývaného Ötzi, stará asi 5300 rokov) malo modifikované uši, a aj na posmrtné maske Tutanchamona sú vyobrazené prepichnuté uši.

Chceš sa o histórii piercingu dozvedieť viac a nabudúce úplne odzbrojiť všetky negativista zaujímavými faktami? Prečítaj sa viac tu!

  1. Piercing bolí

Rozhodne nie vždy, hlavne ak dodržíš úplne základné pravidlo - nenechať si ho robiť doma z hecu za pomoci kamarátov ihlou nažhavení nad sporákom, vždy vyhľadaj profesionála. Väčšina piercingov potom naozaj takmer nebolí, záleží samozrejme na tom, kam si ho hodláš dať - piercing nosa skoro nepocítiš, prepichnutie ucha len ľahko uštipne a ucho môže byť pár dní potom citlivejšie na dotyk. Dobrodruhovia, ktorí túžia po piercingu do bradavky či genitálií, by však so zvýšenou bolestivosťou počítať mali, tieto miesta sú dobre prekrvená a je v nich veľa nervových zakončení, avšak žiadna řezničina s prietokmi krvi sa ani tu nekoná.

2_bolest

  1. Piercing nie je vhodný pre alergikov

Aj keď máš na niečo alergiu, neznamená to, že nemôžeš mať piercing. Ak ti nesedí chirurgická oceľ alebo menej rizikový titán, tak nevešaj hlavu, na výber sú aj ďalšie materiály, ktoré sú vhodné aj pre rôzne alergikov. Jedná sa napríklad o bioplast (Bioflex), teflón alebo rôzne druhy zlata, niobium alebo sklenené šperky.

3_alergie

  1. Piercing spôsobuje rakovinu

No, ak si nenecháš vyrobiť šperk z azbestu či obohateného uránu, piercing ti nič také nespôsobí. Jediné, čo sa môže stať, že môže nevhodne zvolený materiál vyvolať alergickú reakciu alebo sa zle ošetrované miesto vpichu zapáli. To sa však dá riešiť výmenou šperku a dezinfekciou, prípadne odstránením piercingu.

  1. Po piercingu môže ochrnout časť tváre

Všetci sme asi počuli jednu z tzv. Urban legends a ich modifikácie, že "sesternica kolegyne mojej známej si nechala urobiť piercing do jazyka a ochrnula na polovicu tváre". Nervov máme v tele síce naozaj veľa, ale skúsený piercer je profesionálom aj preto, že dobre vie, kade viesť vpich, aby sa zamedzilo nechceným problémom a piercing sa čo najlepšie a najskôr zahojil. Je dôležité si tiež uvedomiť, že každé telo je ale trochu iné a každé telo reaguje na nový piercing inak.  

  1. S piercingom nemôžem na rentgen

Tu je to možno na širšiu diskusiu, niekde asi budú brblať, však piercing z chirurgickej ocele alebo titanu spravidla ničomu nevadí, pokiaľ nie je napríklad v perách, jazyku a nejdete na rentgen čeľusti. Inak to problém nie je. Vždy sa však dá šperk vymeniť dočasne za bioflexový alebo bioplastový.

  1. Piercing v pupku poškodzuje zdravie plodu

Ak si tehotná, vôbec sa nemusíš báť, že by piercing akosi ohrozoval zdravie tvojho dieťaťa. Piercing však niektorým tehotným ženám môže v poslednom trimestri začať vadiť, hlavne v prípadoch, kedy je brucho napuchnuté a koža okolo príliš napnutá. Zaujímavou alternatívou je tzv. tehotenský šperk, ktorý je vyrobený z pružného plastu - ak tí existujúce šperk prestal vyhovovať a nechceš, aby ti dierka po piercingu zarástla, môžeš ho dočasne nahradiť flexibilnejší ozdobou, ktorá nie je pevná ako kovový šperk a prispôsobí sa lepšie tvojmu telu .

Chceš si na tému piercing v tehotenstve prečítať viac? Pozri sa sem.7_pupik

  1. Piercing jazyka môže spôsobiť stratu chuti

Opäť jeden obľúbený špek, ktorý sa zaručene niekomu už stal a asi je to to prvé, čo rodičia alebo známi vystrašene hlásali, aby tí tvoj zámer vyhovorili. :) Kto dával v biológii pozor, tak vie, že niečo také nie je z hľadiska anatómie možné. Na jazyku sa nachádzajú tisíce chuťových pohárikov a vpich piercingu môže poškodiť len úplne zanedbateľné percento z nich, takže niečo ako strata chuti naozaj nemôže ani zďaleka nastať.

  1. S novým piercingom je nutné hýbať

Kdeže. Krútenie sa šperkom k zhojeniu ranky nepomáha. V skutočnosti to môže situáciu naopak zhoršiť. Ak sa ti na šperku nahromadia tkanivový mok, neodlupuj ho a s piercingom zbytočne nehýb, koža sa môže podráždiť tým, že si do ranky natiahneš nečistoty a baktérie. To je taky dôvod, prečo je lepšie rovný šperk ako zahnutý. Rovný nemá takú tendenciu sa sám náhodne točiť a tým pomáha k rýchlejšiemu hojeniu. Výnimky sú miesta, ktoré priamo vyžadujú zahnutý alebo okrúhly šperk.

  1. Piercing je pozvánkou pre baktérie a infekcie

V profesionálnom štúdiu, kde sa dodržiava prísna hygiena, nástroje a povrchy sú pravidelne sterilizované, sa nič také nemôže stať, avšak musíš svoju ruku k dielu priložiť aj tie správnu následnou starostlivosťou. Každý piercer ťa poučí o tom, ako sa o piercing starať a ak budeš jeho inštrukcie dodržiavať, šanca, že sa ti rana škaredo zapáli, je úplne minimálna. Vyhni sa však peroxidu alebo dezinfekciu z alkoholu a pre čistenie radšej zvoľ soľný roztok - nalej do panákovky vlažnou alebo teplú vodu a pridaj štipku soli. Uprednostní tiež vatovú tyčinku pred odličovacím tampónom - ten by sa v piercingu mohol svojimi vláknami zachytiť.

Tak čo, máš teraz jasno? Napíš nám do komentárov, ktorý z mýtov o piercingu počuješ najčastejšie, alebo ktorý ťa najviac pobavil! Ak potrebuješ odpoveď na ďalšie svoje otázky týkajúce sa piercingu, neváhaj sa na nás obrátiť v súkromnej správe alebo na info@atreya.sk, radi ti poradíme.