História piercingu

Súčasný trend alebo praveká záležitosť?

Aj keď sa môže zdať, že piercing je módna záležitosť posledných rokov, nie je tomu tak. Historické pramene dokazujú, že si ľudia prepichovali a inak zdobili telo už pred 5 000 rokmi. Ozdobné prírodné predmety - najčastejšie z kostí, zubov, dreva či kovov - nosili ľudia ako symbol dospelosti či duševnej a telesnej zrelosti alebo ako znak svojho spoločenského postavenia.

V niektorých prípadoch však nesymbolizoval piercing vyššiu spoločenskú úroveň, ale práve naopak. Napríklad v antickom Grécku boli také ozdoby tela chápané ako znak barbarstva.


piercing-nalezeny-v-hrobe

Prvé dochované zmienky pochádzajú z mladšej doby kamennej a boli nájdené na území Afriky vo forme jaskynných malieb. Vyobrazené postavy si tak najčastejšie zdobili uši či nos. Najstarší dochovaný nález pochádza z rakúskych Álp - tu nájdené mumifikované telo (múmia muža nazývaného Ötzi, stará asi 5300 rokov) malo modifikované uši, a aj na posmrtnej maske Tutanchamona sú vyobrazené prepichnuté uši.

Zaujímavosťou je, že uši si prepichovali aj obyvatelia Aljašky, pretože verili, že práve tadiaľ do tela vchádzajú démoni a kovové náušnice ich od toho mali odradiť.

 

Peace, love and piercing

V západnej kultúre postupom času takéto významy piercingov postupne vymizli. Ako moderný trend sa objavili až po skončení druhej svetovej vojny na území Spojených štátov amerických. V päťdesiatych rokoch minulého storočia k tomu veľmi prispelo hnutie hippies.

john-lennon-hippies

"Hipíci" si piercingy najčastejšie umiestňovali do septa, teda do nosnej prepážky, do pier, kombinovali štandardnú prepichnutie ucha s Helix či niekoľko náušníc v ušnom laloku naraz a nejedna hippie slečna či muž si zdobili aj pupky.

Punk is not dead

Hoci moderný trend prepichovanie tela obnovilo hnutia hippie, poriadny úder zasadili až vyznávači hudobného štýlu punk o dvadsať rokov neskôr. V sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia boli mladíci a slečny okovovaní nielen na kožených bundách, ale aj na svoje vlastnej koži.

Punkeri boli mladí ľudia, ktorí sa chceli odlišovať od konzervatívneho štýlu života svojich rodičov. Snažili sa svoje okolie čo najviac šokovať, čo sa im darilo napríklad výstrednými účesmi, kovaním či spínacími špendlíkmi na oblečení, počúvaním hudby i telesnými modifikáciami.

punkova-scena-1024x712


Piercing nie je len móda! Alebo áno?

Piercingy sa tak stali znakom skôr skupín stojacich na okraji spoločnosti. Nosili ich nielen punkeri, ale tiež boli v určitom období symbolom homosexuálov a masochistov. Postupne sa však dostali do bežného života napríklad vďaka módnym prehliadkam.

Zaslúžil sa o to napríklad Jean-Paul Gaultier, ktorý svoje modelky zdobil piercingovými šperkami a na svojich modeloch oblečenia rád zobrazoval prvky tetovania.

 

Hudobné idoly

Po vzore punkových kapiel začali nosiť piercingy aj hudobníci ďalších hudobných štýlov. Jednotlivé kapely sa tak pomocou piercingov odlišovali od ostatných. V určitom momente sa piercingy rozšírili aj do mainstreamových hudobných smerov. Po vzore kapiel, ktoré boli vysielané na MTV sa inšpirovala aj široká verejnosť a poväčšine mladí hudobní fanúšikovia si nechali prepichovať časti tiel podľa vzoru svojich hudobných idolov.

 

Prvé piercingové štúdio

Na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia bolo založené prvé profesionálne štúdio The Gauntlet v americkom Los Angeles. Zasadil sa o to výstredný milionár Richard Simonton a jeho kolega Jim Warden.

Richard Simonton kvôli svojmu záujmu o piercingy prijal pseudonym Doug Malloy, aby chránil svoju rodinu pred zapletením do piercingového hnutia a vtedajších klebiet spojených s homosexualitou a bisexualitou.

Simonton počas svojho života cestoval veľmi často do Indie a Filipín, aby preskúmal myšlienky spojené s modifikáciou tela.

Pod svojím pseudonymom napísal knihu Diary of a Piercing Freak. Prepojil tiež mnoho dnes už známych osobností piercingovej scény - Alana Oversbyho (známy ako Mr. Sebastian), Rolanda Loomisa (známy ako Fakir Musafar), Sailora Sid Dilleraa Jima Warda.

Práve Wardovi poskytol peniaze aj zázemie pre to, aby založil The Gauntlet, kde Ward vytváral šperky a sám piercingy aplikoval, čo dalo za vznik šíreniu základných piercingových techník a širšej obľube telesných modifikácií.

 

Piercing nie je pre každého

Aj keď sa môže zdať, že v súčasnosti je piercing natoľko bežný, že takmer nemôže šokovať a spoločnosť je na neho absolútne zvyknutá, nie je tomu tak. Stále existujú skeptici, ktorí v akejkoľvek telesnej modifikácii vidia skôr znak vyvrhelstva, život plný drog a alkoholu. Stále sa stáva, že akýkoľvek viditeľný šperk alebo tetovanie môže byť rizikový faktor pri hľadaní si zamestnania. Ide predovšetkým o pozície, v ktorých je nutné komunikovať so zákazníkmi. S najvyššou mierou netolerancie sa môžeme stále stretnúť napríklad vo finančníctve a bankovníctve.

 

Kde sa vzalo slovo "piercing"?

Aj keď je samotný piercing tisíce rokov starý, jeho názov má korene až v minulom tisícročí.

Vychádza z anglického slova "pierce", ktoré znamená "prepichnúť".

 

Kde si nechať urobiť piercing a kde ho kúpiť?

V súčasnej dobe je aplikácia piercingu jednoduchá a bezpečná. Piercingové štúdiá nájdete aj v menších mestách po celej Slovenskej republike. Napriek tomu je veľmi dôležité vybrať si správne štúdio. Mnoho piercerov sú vlastne tetovači, ktorí sa prepichovaniu tela venujú len okrajovo, čo v niektorých prípadoch môže spôsobiť komplikácie pri prepichnutí alebo hojení piercingu.

Veľmi často sa nám stáva, že za nami chodia ľudia, ktorí majú problém s hojením či majú piercing zle aplikovaný alebo s otázkou "kde nájdem dobrého piercera?".

Investujte do svojho piercingu trochu času (budete ho mať predsa len navždy) a zájdite si do Prahy alebo Brna.

V Prahe navštívte tetovacie a piercingové štúdio Hell, v Brne sa zase vydajte do nášho piercingového štúdia Poison Bite na Kotlářská ulici. Rozhodli sme sa bojovať proti zlým piercingom a vyškolili sme našich piercerov u najväčších profesionálov.

Poison-Bite-Tattoo-Piercing-studio-510x510
Poison Bite – Tattoo & Piercing studio


Šperky do piercingov zakúpite priamo v našom piercingovom štúdiu. Dbáme na to, aby boli dokonale sterilizované a pomôžeme vám vybrať ten najvhodnejší šperk.

Pokiaľ už piercing máte, pozrite si našu ponuku na e-shope, kde si zaručene vyberiete dokonalý šperk presne pre vás.