Piercing jazyka

Pod slovným spojením "piercing jazyka" si ľudia veľmi často predstavia šperk činku, ktorý prechádza stredom jazyka. Ide o jeden z najčastejších typov piercingov. Ale určite nie jediný. Prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete aj ďalšie typy piercingov jazyka, spôsob, ako sa o nový vpich starať a odporúčania na výber šperkov.

 

Typy piercingov v jazyku

 

Vertikálne piercing

ide o najčastejší typ piercingu, ktorý sme popísali vyššie. Šperk je umiestnený zhruba v strede jazyka a prechádza ním vertikálne (teda v smere od nosa k brade).

 

Venom

Ide opäť o vertikálny piercing - teda šperk prechádza jazykom smerom od nosa k brade. Rozdielom však je, že ide o párový piercing - dva šperky sú vedené po stranách od stredu jazyka.

Tento typ piercingu je zvyčajne viac bolestivejší a dochádza pri ňom tiež k väčšiemu opuchu jazyka. Nutné je tiež povedať, že ide o piercing potenciálne nebezpečný, pretože u neho môže dôjsť k väčšiemu krvácaniu.

venom-piercing-jazyka-510x382
Venom piercing

 

Horizontálny piercing

"Snake eyes" piercing je vedený vodorovne jazykom - vnútri jazyka od ľavej tváre k pravej. Zvyčajne sa umiestňuje na špičku jazyka, vyplazený jazyk tak vyzerá ako had s očami.

Tento piercing sa hojí dlhší čas, v čase hojenia a opuchu môže viac zavadzať a je veľmi dôležité vybrať správny typ šperku. Pre tento piercing jazyka je lepšie voliť plastové tyčinky, vzhľadom k tomu, že sa šperk môže veľmi často dotýkať zubov a ničiť zubnú sklovinu.

My ho však našim zákazníkom neodporúčame. Ovplyvňuje aj artikuláciu, v dlhodobom horizonte ničí zubnú sklovinu a riziká s ním spojené tak považujeme za zbytočné.

 

Piercing uzdičky pod jazykom

Medzi piercingy jazyka sa radí aj šperk v uzdičke pod jazykom. Uzdičku pod jazykom má každý jedinec inak veľkú, niektorí ľudia nemajú uzdičku takmer vôbec viditeľnú, takže ani nie je možné piercing do tejto partie aplikovať.

Piercing uzdičky pod jazykom sa veľmi rýchlo hojí a jeho prevedenie je takmer bezbolestné.

Okrem týchto vyššie vymenovaných typov piercingov jazyka sa môžete tiež stretnúť s ich rôznymi kombináciami. Teda s niekoľkonásobnými piercingmi jazyka. Piercing jazyka je tiež možné rozťahovať, rovnako ako ďalšie piercingy. Váha šperkov či tunela môže ale spôsobovať trvalé problémy pri artikulácii.

 

Rozťahovanie piercingu jazyka

Aj keď to nie je obvyklé, aj piercing jazyka možno rozťahovať a nosiť v ňom silnejšie šperky. Väčšinou ide o oceľová, titánové, teflónové či akrylátové činky v rozmeroch cca do 8 mm. Niektoré šperky v týchto veľkostiach už môžu mať vplyv na artikuláciu, pretože sú ťažké.

 

Šperky do jazyka

Ako šperk do jazyka sa využíva najčastejšie činka, známa tiež ako "barbell". Činka je rovná tyčinka, ktorá je na oboch svojich koncoch zakončená závitmi v tvare guľôčok, hrotov či iných tvarov. Pokiaľ sa ešte len chystáte na aplikáciu piercingu, mali by ste zvoliť tyčinku z bioplastov, ktorá je trošku dlhšia. Bioplastová tyčinka sa dá ľubovoľne skracovať a závit vytvoríte vždy nasadením a naskrutkovaním závitu.

bioplastova-cinka-do-jazyka-510x510
Činka do jazyka z bioplastu

Bioplast je šetrný a hypoalergénny, takže je ideálny pre dobu hojenia. Vďaka dlhšej tyčinke nebude šperk zarastať do opuchu.

Po prasknutí opuchu a zahojení rany môžete bioplastovú činku zameniť za akúkoľvek inú. Najbežnejšie typy šperkov do jazyka sú vyrobené z chirurgickej ocele alebo z plastu.

Plastové činky sú ľahšie a ak dôjde ku kontaktu so zubami, sú šetrnejšie k zubnej sklovine. Stále však nie je vhodné sa častejšie so šperkom hrať zubami, pretože akýkoľvek častý kontakt s tvrdým predmetom môže zubnú sklovinu poškodiť.

akrylatove-cinky-do-jazyka farebna-plastova-tycinka-s-pologulou bioplastova-cinka-do-jazyka-510x510

 

Častejšie sú však šperky z chirurgickej ocele. Chirurgická oceľ 316L má výhodu, že je odolná voči oderu, korózii i oxidácii. Súčasne s tým tiež nevyvoláva alergické reakcie. Je však nutné dávať väčší pozor na kontakt so zubami, pretože môže spôsobovať výrazné oslabenie zubnej skloviny.

cinka-do-jazyka-z-chirurgickej-ocele-hviezda ocelova-tycinka-s-titanovym-pokovovanim cinka-s-kamienkom-swarovski

 

Šperkov do jazyka existuje skutočne nesmierne množstvo, ktoré vám dovolia vyjadriť presne vašu osobnosť. Pozrite sa na náš e-shop a vyberte si tyčinku do jazyka presne podľa vašich predstáv.

Hojenie piercingu v jazyku

Ak ste si už vybrali ten pravý typ piercingu do jazyka aj šperk, čaká vás už len jeho aplikácia.

Počítajte s tým, že jazyk ešte v ten istý deň opuchne a opuch zvyčajne odznie po dvoch až piatich dňoch.
 
Jesť môžete v podstate čokoľvek, čo vám nebude spôsobovať väčšie ťažkosti. Pripravte sa ale na to, že pravdepodobne niekoľko dní to bude predovšetkým tekutá strava.
 
Nezľaknite sa, keď bude z rany vytekať číra až biela tekutina. Ide o odumreté tkanivo spoločne s bielymi krvinkami. Povlak šetrne odstraňujte mäkkou kefkou na zuby. Vždy po čistení skontrolujte, či sa nepovolila uzatváracia gulička.
 
Na šperk siahejte iba čistými a dezinfikovaným rukami. Prečítajte si náš článok, ktorý sme celý venovali hojeniu a komplikáciám piercingu jazyka.
 
Ak potrebujete poradiť so správnym výberom šperku alebo miestom, kde vám vykonajú aplikáciu, ozvite sa nám a my vám radi poradíme.