Riziká a hojenie piercingu do jazyka

Samotný piercing do jazyka nie je príliš bolestivý, ale jeho hojenie je vo väčšine prípadov znateľné pre vaše okolie. Ak premýšľate nad tým, aký termín je najvhodnejší, myslite aj na nasledujúce dni až týždne.

Zvyčajne ešte v deň aplikácie vám totiž jazyk opuchne. Najprv okolo miesta vpichu, neskôr pravdepodobne aj širšie okolie. Opuch jazyka mierne znepríjemní nielen jedenie a pitie, ale aj rozprávanie. Pripravte sa na to, že možno budete šušlať či nebudete správne artikulovať. Neplánujte si teda aplikáciu na obdobie, kedy budete potrebovať verejne hovoriť - či už vás čaká skúška, prednáška alebo napríklad len dlhší rozhovor s rodičmi.

cinka-do-jazyka-s-hrotmicinka-do-jazyka-s-hrotmi cinka-do-jazyka-ceresne cinka-do-jazyka-s-cervenou-hviezdou
 Činka do jazyka s červenou hviezdou

 

Opuch jazyka zmizne zvyčajne do piatich dní až do týždňa. Pokiaľ chcete hojenie urýchliť, siahnite po kocke ľadu či chladivých nápojoch. Je jedno, či je práve leto alebo zima, v ústach máte stále konštantnú teplotu a ak sa vám ju čo najskôr po aplikácii podarí znížiť, opuch jazyka nebude tak veľký.

 

Na čo si s novým piercingom dávať pozor?

Aby sa váš nový piercing v jazyku dobre a rýchlo hojil a aby ste tiež predišli neželaným komplikáciám, je vhodné dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

  1. Niekoľko dní po aplikácii nepite alkohol.
  2. Nefajčite. Pár dní skúste nefajčiť vôbec, nasledujúce dva týždne fajčenia aspoň obmedzujte.
  3. Vyhnite sa ostrému jedlu.
  4. Nepite zo spoločného pohára.
  5. Obmedzte bozkávanie aj orálny sex do doby, než sa jazyk úplne zahojí.
 

cinka-do-jazyka-s-lebkou cinka-jazykovka-s-krystalem cinka-do-jazyka-zvireci-vzor

 


Komplikácie piercingu v jazyku

Ak sa vyvarujete vyššie popísaným situáciám, znížite tak riziko infekcie a komplikácií. Je však niekoľko príznakov, ktoré by vás mali varovať, že je niečo nie je v poriadku.

 

Pred aplikáciou

  • Neskúsený piercer, amatér - toto nie je príznak, ale hrozba budúcich komplikácií. Vyberajte si len skúsených priebojník, ktorí majú možnosť plne sterilizovať nástroje, ihly i šperky. Predídete tak možnosť infekčných ochorení, ako sú žltačka typu B alebo C alebo tiež vírusom HIV.
  • Opar, nádcha, kašeľ, chrípka či horúčka - to sú stavy, pri ktorých sa neodporúča vykonávať aplikáciu nového piercingu. Rana sa totiž pomalšie hojí a môžu nastať aj vážnejšie komplikácie.
 

Po aplikácii

  • Krvácanie, bolesť, opuch - sú bežné následky po aplikácii nového piercingu do jazyka. Pokiaľ vám ale jazyk natečie napríklad dvojnásobne, čo sťažuje prijímanie potravy či dýchanie, určite všetko konzultujte so svojím piercerom, ktorý vám vymení šperk či poradí, ako postupovať ďalej.
  • Horúčka - môže byť príznakom infekcie alebo zápalu. Ak sa rana už viac dní nehojí, zastavte sa za svojím piercerom, ktorý stav zhodnotí a prípadne vás pošle za vašim lekárom.
  • Alergická reakcia - ak nemáte doposiaľ žiadny piercing a ten v jazyku je váš prvý, použite teflónové (PTFE) alebo titánové šperky. Až potom, čo sa vám rana úplne zahojí, vyskúšajte, ako vaše telo reaguje na chirurgickú oceľ, akrylát či ďalšie materiály, z ktorých sa šperky vyrábajú. Alergickí môžete byť aj na latexové rukavice, ktoré by mal piercer pri aplikácii použiť. Alergiu na latex hláste vopred, piercer môže použiť aj rukavice bez latexu.
  • Infekcia - rana v jazyku je síce stále v ideálnom vlhkom prostredí, ale denne sa bude stretávať s jedlom. Ak šperk nečistíte, ľahko si do nej zanesiete infekciu. Sprievodným prejavom býva zvyčajne horúčka, ale v niektorých prípadoch dôjde iba k opuchu či zvýšenej citlivosti. Zájdite si za svojím piercerom alebo rovno lekárom.
  • Hnis, žltý a zelený výtok - je taktiež prejavom infekcie alebo alergickej reakcie. Dajte si ale pozor, pri hojení každá rana vylučuje číry až žltkastý výtok, ktorý je prejavom zdravého hojenie. Ak pozorujete hnisanie, neváhajte s návštevou u lekára.
  • Nevoľnosť, bolesť hlavy, vracanie - nie sú príliš časté komplikácie, ale ak sa u vás objavia, okamžite navštívte lekára. Môžu byť symptómom vážnejších zdravotných komplikácií, ktoré by vás mohli ohroziť na živote.
  • Prehltnutie alebo vdýchnutie šperku - môže znieť ako banalita, ale nie je, a to predovšetkým v spánku. Vždy starostlivo skontrolujte, že ste šperk dostatočne dotiahli.
  • Poškodenie zubnej skloviny - áno, najskôr ste to počuli už tisíckrát. Ale nie vždy to musí byť pravda. Ak sa vyvarujete cinkaniu piercingu o zuby či si zaobstaráte bioplastový šperk, vaša sklovina je v bezpečí.

 

cinka-jazykovka-s-glitrami cinka-do-jazyka-lizatko cinka-do-jazyka-krizovy-sroub

 

V podstate všetko, čo vám počas hojenia nepríde úplne normálne, by vás malo donútiť zastaviť sa za vašim piercerom a váš zdravotný stav s ním prebrať. Aj malý symptóm môže znamenať vážnejšie zdravotné komplikácie.

Ale nemajte strach zo všetkých tých komplikácií, ktoré sme tu vymenovali. Mnoho ľudí prežíva hojenie piercingu jazyka úplne bez komplikácií. Dbajte na základné hygienické návyky, čistenie a hojenie zaručene prebehne v poriadku.

A akonáhle sa vám jazyk úplne zahojí, pozrite sa na našom e-shope po nejakom zaujímavom šperku, ktorý vám pomôže vyjadriť osobnosť, náladu či jednoducho váš vkus.