Piercing v tehotenstve

Ak vás stretla radostná udalosť, čakáte dieťa a k tomu máte piercing v pupku, určite vás bude zaujímať, či si ho musíte vybrať. Možno premýšľate o tom, že by ste si nechali urobiť nový piercing ako spomienku na vaše tehotenstvo. Prečítajte si, prečo by ste to radšej nemali robiť a radšej počkať.

Aplikácia nového piercingu v tehotenstve

Možno spadáte do druhej kategórie žien - momentálne piercing ešte nemáte, ale premýšľate o tom, že si necháte urobiť nový ako spomienku na vaše tehotenstvo. Počas tehotenstva sa neodporúča aplikovať žiadny nový piercing. Riziko možnej infekcie alebo prenosu vážnych chorôb je v súčasnosti už zanedbateľné vďaka kvalitnému vybaveniu tetovacích a piercingových štúdií.

Problémom ale je, že počas tehotenstva je telo neustále pod veľkou námahou, ktorá vychádza z neustálych zmien. Nový piercing by bol pre telo veľmi náročný na hojenie a tiež by sa mohla objaviť prípadná alergia či iné nežiadúce reakcie, ktoré by bolo nutné riešiť antibiotikami, čo by mohlo mať pre plod fatálny následok.

Ak si chcete urobiť nový piercing kdekoľvek po tele počas tehotenstva, radšej to odložte, až sa vaše dieťa narodí. Peknú spomienku a zaujímavý piercing si môžete urobiť kedykoľvek v budúcnosti. O zdravie vášho nenarodeného dieťaťa sa ale musíte starať práve teraz.

Piercing v pupku počas tehotenstva

Ak váš pupok už nejakú dobu zdobí piercing a teraz sa vám bruško začalo zväčšovať, asi premýšľate, či ho budete musieť vybrať.

Každá kože je iná a inak reaguje, a rovnako tak má takmer každý iný tvar a typ pupku. Záleží na tom, či váš pupok pred tehotenstvom bol vystúpený alebo hlboký a rovnako tak, či ste bola štíhlej alebo silnejšej postavy.

Ak bol váš pupok pred tehotenstvom hlboký, pravdepodobne sa aj počas pokročilejšieho štádia tehotenstva nezväčší a koža okolo nebude príliš napnutá, takže s vami vydrží až do pôrodu. Pokiaľ máte ale strach, vymeňte klasický banánik za vhodnejší. Ide o tzv. tehotenský piercing, ktorý má tyčinku z lekárskeho bioplastu, ktorú môžete ľubovoľne skrátiť.

Je možné, že počas tehotenstva vaše piercingová dierka začne červenať, hnisať alebo sa s rastúcim bruškom príliš naťahovať. Ak postrehnete akékoľvek zmeny, piercingový šperk okamžite vyberte.

Nemusíte mať strach, že vám dierka do pôrodu zarastie. Ak nehnisá alebo sa nezačala nijako deformovať, vydrží v dobrom stave do pôrodu a potom si môžete piercing znovu nasadiť. Pokiaľ máte ale strach, že by dierka úplne zarástla, piercing občas dierkou pretiahnite. Vďaka tomu si zachová svoju veľkosť a po pôrode si do nej budete môcť znovu šperk nasadiť.


Ďalšie typy piercingov počas tehotenstva

Nielen piercing v pupku sa počas tehotenstva môže stať problematickým. Niektoré druhy intímnych piercingov budete musieť pravdepodobne vybrať ešte pred pôrodom, pretože by mohli spôsobovať nechcené komplikácie.

Rovnako tak sa budete musieť na nejakú dobu rozlúčiť s piercingom bradaviek. Ak sa chystáte dojčiť, náušnica v bradavke by vaše novonarodené dieťa pravdepodobne nepotešila. Mnoho žien má počas dojčenia navyše bradavky veľmi citlivé, takže určite piercing si na nejaký čas vyberiete úplne dobrovoľne.