Aplikácia a hojenie mikrodermalu

Aplikácia mikrodermalu

Mikrodermálny piercing sa skladá z dvoch častí. Kotva mikrodermálu je umiestnená pod kožu a vyčnieva z nej závit. Do závitu sa umiestňuje šperk - gulička, hrot, kamienok či iná ozdoba.

Aplikácia sa vykonáva ihlou alebo dierovačkou. Piercer najprv označí miesto pre aplikáciu piercingu na koži. Následne vpichne ihlu kolmo tak, aby pod kožou vytvorila kapsu. Do nej potom vloží pomocou klieští kotvu piercingu. Na kotvu sa skrutkuje šperk.

Podobne sa vykonáva aj aplikácie dierovačkou, len s tým rozdielom, že ihla vytvorí pod kožou dieru na kotvu oddelením tkanív od seba, zatiaľ čo dierkovač odstráni aj časť tkaniva, do ktorej sa následne vkladá kotva.

Častejšie sa spôsob aplikácie mikrodermalu vykonáva pomocou dierovačky, pretože je šetrnejší a zabráni tomu, aby sa piercer omylom dostal ihlou príliš hlboko.

kotva mikrodermal - tri dierkykotva mikrodermal - tri dierky
Kotva mikrodermal piercingu

 

 

Hojenie mikrodermálu

Mikrodermálny piercing sa zvyčajne hojí rýchlejšie ako bežný piercing. K povrchovému zahojeniu dôjde do jedného až troch týždňov, úplné zahojenie sa dostaví po mesiaci (v prípade drobných komplikácií do troch mesiacov).

K rýchlejšiemu zahojeniu dôjde v prípade, že je piercing aplikovaný v menej namáhanom mieste.

Odporúčame aspoň prvý týždeň prelepovať piercing sterilným krytím. Zabránite tak nechcenej infekcii aj možnému mechanickému poškodeniu vpichu.

Počas hojenia nie je vhodné nechávať časť kože s piercingom dlhšiu dobu pod vodou. Vyhnite sa bazénom aj kúpeľom a iba sa sprchujte.

Piercing čistite pomocou soľného roztoku. Soľný roztok si jednoducho pripravíte doma sami. Do pohára na pánaky nalejte vodu, čo je zhruba 0,5 cl, vmiešajte štipku kuchynskej alebo morskej soli - teda toľko, koľko naberiete medzi prstami.

Pokiaľ bude soľný roztok príliš alebo naopak málo slaný, nevadí. Dôležité sú dezinfekčné účinky soli. Namiesto soľného roztoku môžete tiež použiť slabý roztok peroxidu vodíka (s nízkou koncentráciou, napríklad 3%).

Komplikácie pri hojení microdermal piercingu

Infekcia

Najčastejšou komplikáciou hojenia je infekcia, ktorá sa v tele prejaví po nesprávnom dodržiavaní hygieny. Aj keď je to predovšetkým v prvých dňoch veľmi ťažké, nemali by ste sa šperku dotýkať vôbec, následne iba umytými rukami.

Najnáchylnejší k infekcii je vpich zhruba týždeň po aplikácii, ak sa miesto okolo vyústenie kotvy von z tela dostatočne nestiahne okolo šperku.

Ak sa objavia príznaky drobnej infekcie, teda napríklad začervenanie, pálenie, horúčosť v mieste vpichu, neodporúčame používať antibakteriálne mydlá ani antibiotické masti.

Aj v prípade, že sa v mieste vpichu objavili príznaky mierneho podráždenia, odporúčame používať soľný roztok na čistenie.

Miesto vpichu až do zahojenia prekrývajte sterilnou gázou alebo obväzom.

Opuch

Je možné, že sa objaví opuch, ktorý bude tlačiť na hornú guličku či inak tvarovaný uzáver. V tom prípade uzáver mikrodemálu odskrutkujte, miesto preplachujte soľným roztokom, vždy ho starostlivo prekryte sterilnou gázou a zalepte. Uzáver naskrutkujte späť až vo chvíli, kedy opuch zmizne.

V niektorých prípadoch telo mikrodermálny piercing neprijme. Tomuto stavu sa nedá nijako predísť, záleží na schopnostiach hojenia tela. Ak už máte z minulosti aplikované iné piercingy, napovie vám, ako telo prijíma cudzie telesá. Ak ste mali problémy s hojením ucha, pravdepodobne nastanú aj v prípade mikrodermálu.

Nikdy sa nesnažte kotvu mikrodermálneho piercingu vytiahnuť z tela sami. Zájdite za svojím piercerom a požiadajte ho, aby kotvu vytiahol. Skúsený piercer si väčšinou poradí s akoukoľvek väčšou komplikáciou. V niektorých prípadoch vážnych infekcií vás však môže poslať k vášmu lekárovi, ktorý vám predpíše vhodné lieky.


Kde si nechať aplikovať mikrodermal piercing?

V podstate v akomkoľvek piercingovom štúdiu by mali byť pripravení na aplikáciu piercingu. Je dobré, aby ste si vopred zistili niekoľko referencií na piercera a jeho prácu.

My vám môžeme odporučiť dve piercingové štúdiá v Prahe a v Brne. Ak ste z Prahy alebo to tam máte bližšie, choďte do piercingového štúdia Hell. V Brne si zase zájdite na ulici Kotlářská do piercingového štúdia Poison Bite.

Aký mikrodermal vybrať?

Vyberať si môžete medzi rôznymi tvarmi kotvy. Rozdiel je tu väčšinou vo veľkosti a v počte otvorov. Otvory v kotve slúžia k prerastaniu tkaniva. Vďaka tomu bude kotva pevne umiestnená na správnom mieste.

kotva mikrodermal - dve dierky kotva mikrodermal - tri dierky
Kotva mikrodermal piercingu s dvomi otvormi Kotva mikrodermal piercingu s tromi otvormi

 

Hlavičku mikrodermalu si môžete vybrať celkom podľa vašich predstáv. Záleží len na vás, či si zvolíte šperk s kamienkom, klasickou guličku, hrot alebo hlavičku v rozličných tvaroch. Pozrite sa na náš e-shop a vyberte si mikrodermal piercing podľa vašich predstáv.

gulička mikroderma hviezdička mikrodermal hrot mikrodermal piercing
Gulička mikrodermal piercingu Hviezdička mikrodermal piercingu Hrot mikrodermal piercingu