Ako sa starať o piercing v pupku

Či už sa zatiaľ len chystáte kúpiť si nový piercing do pupku, alebo už sa pár dní z neho tešíte, určite vás zaujíma, ako sa o neho správne starať, aby sa rýchlo a bez komplikácií zahojil. Spísali sme pre vás tipy na starostlivosť o piercing v pupku. Prečítajte si náš článok a váš nový piercing sa vám bude bez problémov hojiť pred očami!

 

Ako veľmi bolí piercing pupku?

Ak sa ešte len na nový piercing chystáte, určite vás zaujíma, ako veľmi jeho prepichnutie bolí. Ako u každého piercingu, aj u toho v pupku, záleží akú máte hranicu bolestivosti. Všeobecne je ale možné povedať, že prepichnutie pupku je jedno z menej bolestivých a trvá len pár okamihov.

Piercer fixkou naznačí, kadiaľ povedie vpich a následne ho prepichne ihlou s dutou kanylou. Do opačného konca kanyly nasadí náušnicu a pretiahne kanylu dierkou späť. Potom už len zaskrutkuje šperk a vaša nová pýcha je na svete.

Ako dlho sa hojí piercing v pupku?

Táto otázka vás určite zaujíma najviac. Piercing v pupku sa hojí pomerne dlho. Ak budete mať veľké šťastie a vaše telo ho prijme ľahko, zahojí sa vám počas niekoľkých týždňov. Obvyklá doba hojenia je však až pol roka.

Kvôli dlhšej dobe hojenia je vhodné aplikovať nový piercing do pupku začiatkom jesene, teda v septembri, októbri alebo novembri. Nielen, že sa pokožka počas tejto  doby toľko nepotí, ale tiež pravdepodobne nehrozí, že by ste si v nasledujúcom pol roku užívali vodné radovánky v rybníkoch alebo riekach, takže nemusíte mať strach ani z prípadných infekcií.

ako-sa-starat-o-piercing-v-pupku

3 tipy, ako sa starať o piercing v pupku

1. Čím piercing v pupku čistiť

Čerstvý piercing v pupku nevyžaduje žiadne zvláštne mastičky či krémy. Najvhodnejší k pravidelnému čisteniu je soľný roztok.

Soľný roztok nemusíte kupovať v lekárni ani v žiadnom špecializovanom obchode. Jednoducho si ho doma pripravíte sami. Do pohára na panáky nalejte vodu, čo je zhruba 0,5 cl, vmiešajte štipku kuchynskej alebo morskej soli - teda toľko, koľko naberiete medzi prstami.

Pokiaľ bude soľný roztok príliš alebo naopak málo slaný, nevadí. Dôležité sú dezinfekčné účinky soli.

2. Ako často čistiť piercing

Piercing v pupku vyžaduje dôkladnú a dlhú starostlivosť. Ak chcete, aby sa vám vpich hojil rýchlo a bez problémov, mali by ste ho čistiť po dobu prvých troch mesiacov zhruba 2 × denne.

Ak sa vám do tej doby piercing nezahojí, stačí ho v nasledujúcich mesiacoch čistiť už len 1 × denne. Piercing v pupku sa môže hojiť pol roka i dlhšie. Buďte preto trpezliví a čistenie nevzdávajte. Aj keď sa to tak nemusí zdať, hojenie tým urýchlite.

3. Ako čistiť piercing v pupku

V prvých týždňoch sa pokúste na nový piercing čo najmenej siahať a zbytočne s ním nepohybujte v rane. Pravdepodobne to bude ťažké, pretože si svoju novú pýchou budete chcieť ohmatať, ale vydržte to. Vďaka tomu predídete prípadným zápalom a infekciám.

Okolo novej rany sa budú tvoriť žlté usadeniny. Nemusíte sa ich ľakať. Jedná sa o tkanivový mok. Piercing v pupku potierajte soľným roztokom a šetrne usadeniny zotrite.

Prvý týždeň po vpichu si ranu môžete prelepovať gázou, aby ste ju chránili pred mechanickým poškodením i infekciami. Vyhnite sa dlhému namáčanie piercingu vo vode - v ideálnom prípade sa teda nekúpte, ale iba sprchujte.

 

Aký si vybrať typ šperku?

Piercing do pupku je možné aplikovať zo všetkých smerov okolo pupku - teda cez horné, spodné i bočné previsy kože. Najčastejšie sa aplikuje zhora.

Pre nový piercing odporúčame jednoduchý šperk s kamienkom alebo guličkou, vyrobený z titánu alebo teflónu, ktorý nebude zbytočne ranu dráždiť. Ak viete, že sa vám piercingy hoja horšie a pomalšie, odporúčame zakúpiť šperk s tyčinkou z teflónu či BioFlex, ktorá znižuje riziko alergickej reakcie, dobre sa sterilizuje a tyčinku je možné ľubovoľne skrátiť. V prípade návštevy piercingového štúdia je šperk väčšinou už zahrnutý v cene.

piercing-v-pupku-z-bioflexu piercing-do-pupku-s-kamienkom cierny-matny-piercing-do-pupku

 

Akonáhle sa vám piercing zahojí, môžete si vybrať aj zaujímavejšie a ozdobnejšie šperky - napríklad šperky s visiacou ozdobou, drahým kameňom či akýkoľvek iný, ktorý vám padne do oka.