Ako si vyrobiť expander z FIMA? Radšej to nerobte

Prečo si nevyrábať vlastné rozťahováky

Zapáčili sa vám roztiahnuté dierky v ušiach či v iných častiach tela a chceli by ste ich tiež? Možno vám kamaráti alebo známi povedali, že najjednoduchší spôsob je urobiť si vlastný expander napríklad z FIMO hmoty. Pokiaľ ale chcete mať zdravé ucho, radšej to nerobte. Poradíme vám rovnako lacné či dokonca ešte lacnejšie alternatívy, ktoré vám na zdravie neuškodí a nezhoršia priebeh rozťahovanie.

 

Čo je vlastne FIMO?

Čo sa vlastne v tejto farebnej plastelíne, ktorá po zapečení stuhne, skrýva?

FIMO je polymérová hmota. Do roku 2006 obsahovala ftaláty, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie človeka. V roku 2006 vydala Európska únia nariadenie, ktoré požadovalo výrobu modelovacích hmôt bez ftalátov a firma Staedtler, ktorá FIMO vyrába, bola jednou z prvých spoločností, ktoré toto nariadenie akceptovali. V súčasnosti teda v modelovacej hmote FIMO nenájdete zdraviu škodlivé ftaláty, ale stále je tu veľa dôvodov, prečo sa nepúšťať do vyrábanie vlastných expanderov práve z tejto hmoty.

 

Prečo nepoužívať FIMO pre rozťahováky?

Ak vás nedesí predstava, že by ste si do citlivej dierky vložili polymérovú hmotu, ktorá je zložená len z chemických zložiek, je tu stále ešte niekoľko dôvodov, prečo sa týmto rozťahovákom vyhnúť.

Aj keby ste boli akokoľvek starostliví, ťažko vyrobíte rozťahovák dokonale súmerný a rovnomerný tak, aby rozťahoval ucho postupne a šetrne.

Okrem toho je FIMO hmota na povrchu pórovitá a nedá sa dezinfikovať. Počas rozťahovanie ucha je nutné každý mesiac rozťahovák vybrať, vydezinfikovať a potom posunúť o ďalší 1 mm ďalej.

Koža počas rozťahovanie je veľmi citlivá, niekedy dochádza k jej narušeniu aj počas pomalého rozťahovanie a všetky nečistoty a baktérie, ktoré sa dostanú do pórov modelovacej hmoty, si ľahko prenesiete na kožu či do otvorenej ranky.

Navyše sú expandery z FIMO hmoty taktiež veľmi náchylné k praskaniu. A nič vám nepredĺži rozťahovanie ucha na vytúženú veľkosť ako ten okamih, kedy rozťahovák praskne a vy si budete musieť vyrobiť alebo kúpiť nový. Než zoženiete nový rozťahovák, dierka sa vám môže zmenšiť o 1 mm i viac.

 

Lacnejšie ako FIMO

Možno sa chcete pustiť do výroby vlastných rozťahovákov iba preto, že je to lacná alternatíva.

Jeden balíček modelovacej hmoty FIMO stojí okolo 3€. Pokiaľ chcete rozťahovák aspoň z dvoch farieb, miniete teda dvojnásobok. Ak ste milovníci pestrých vzorov a zaujímavých farebných kombinácií, môžete sa nákupom FIMO hmoty dostať napríklad až k sume 10 - 15€.

V bežných e-shopoch aj obchodoch so šperkami a piercingmi ale zaobstaráte kvalitný a vhodný expander už od  3€.

   
 Rovný oceľový rozťahovák od 3€

 

Oceľový rozťahovák zahnutý od 3€

 

  

 

 

Oceľový rozťahovák podkova

 

Aký materiál použiť pre rozťahovák?

Ideálny materiál pre rozťahovák je taký, ktorý ide ľahko dezinfikovať, nie je na povrchu pórovitý a má atestáciu o zdravotnej nezávadnosti.

Vhodnou voľbou sú teda expandery z kvalitnej chirurgickej ocele 316L.

Možno skôr túžite po farebnom rozťahovák, ktorý vám nielen roztiahne dierku na požadovanú veľkosť, ale urobí tiež veľa parády. Na to si však radšej počkajte. Akrylátové alebo silikónové rozťahováky môžete vymeniť za oceľové až vo chvíli, kedy ste skončili s rozťahovaním a budete ich nosiť už len ako šperk.

K rozťahovanie nie sú vhodné ani prírodné materiály ako je napríklad drevo, kameň či kosti - sú taktiež pórovité a nie je možné ich dezinfikovať.

Okrem toho, na akýkoľvek spomínaný materiál môžete mať alergickú reakciu, ktorá nielen predĺži rozťahovanie, ale môže spôsobiť aj blow out, hnisanie alebo dokonca prasknutie ušného lalôčika.

Možno vám vaši známi alebo kamaráti hovorili, že si ucho s expanderom z FIMO hmoty roztiahli v pohode. To, že to vyšlo im, neznamená, že to tak bude aj u vás. Radšej neriskujte, vyhnite sa prípadnému chirurgickému zákroku či ťažkej liečbe, ktorá by prerušila rozťahovanie dierky na niekoľko dlhých mesiacov alebo ešte horšie, navždy.

Na niekoľko mesiacov si radšej kúpte kvalitný oceľový rozťahovák, ktorý spĺňa všetky hygienické normy a uľahčí vám priebeh rozťahovanie, a z FIMO hmoty si vyrobte radšej korálky alebo ozdoby na klasické náušnice.