Piercing nosa

Keď sa povie piercing nosa, väčšinou si predstavíme nostril - teda prepichnutie ľavej alebo pravej chrupavky nosnej dierky. Piercing nosa ale môže znamenať aj veľa iných typov. Prečítajte si, aké druhy piercingu v nose existujú a aké sú pre ne vhodné šperky.

Aké sú druhy piercingu v nose?

Nostril - prepichnutie chrupavky nosnej dierky,

Septum - piercing nosnej prepážky, ktorý je v posledných rokoch veľmi obľúbený,

High nostril - ide taktiež o prepichnutiu chrupavky nosnej dierky, nie však vizuálne uprostred chrupavky, ale vyššie ku koreňu nosa,

Nasallang - je prepichnutie oboch chrupaviek nosných dierok súčasne, nosom však vedie jeden šperk (dlhá činka), ktorá prechádza jednou nosnou dierkou, prepážkou nosa a vychádza z tela druhú nosnou dierkou,

Bridge - piercing koreňa nose, zvyčajne sa umiestňuje horizontálne do úrovne očí, menej časté je však aj vertikálne umiestnenie.

Septril - prechádza špičkou nosa a jeho koniec je vyvedený priečkou vo vnútri nosa.

Austin Bar - horizontálny piercing, ktorý je vedený špičkou nosa,

Rhino - je taktiež vedený špičkou nosa, ale ide o vertikálny piercing

Third Eye - piercing nad koreňom nosa, ktorý je vedený vertikálne medzi obočím.

typy-piercingov-nosa

História piercingu nosa

Nostril piercing je najčastejšie spájaný s východnými národmi, ktoré sa týmto šperkom zdobia už niekoľko storočí. Najbežnejšia je piercing nosa v Indii, Pakistane, Bangladéši, Nepále, na Srí Lanke, Filipínach a po celej južnej a dokonca aj juhovýchodnej Ázii.

Tento piercing nosili predovšetkým ženy, ale v súčasnej dobe je rovnako obľúbený aj u mužov. V Indii je uprednostňovaná ľavá strana tela k aplikácii piercingu, pretože ayurvédska medicína spája toto miesto so ženskými reprodukčnými orgánmi. Šperky v nose sú tu tiež symbolom spoločenského postavenia a znakom krásy. Veľmi často sa jedná o zložité šperky, ktoré sú previazané so šperkami v ušiach a kryjú časť tváre alebo ústa.

S rozširovaním indickej módy a kultúry po celom svete sa dostal piercing nosa do obľuby punkerov a ďalších mladých ľudí v 80. a 90. rokoch. V súčasnosti je tento piercing populárny na celom svete.

Septum piercing je taktiež obľúbený v Indii, Nepále a Bangladéši, kde ho tunajšie ženy nosia na znamenie, že sú vydaté.

Typy šperkov do nosa

V závislosti na tom, ktorý piercing nosa ste si vybrali alebo ho už vlastníte, si môžete vybrať z niekoľko typov šperkov.

zdobeny-clicker-septum-piercing nosovka segment
Septum piercing a clickery Rôzne tvary nosoviek Segmenty a krúžky
cinka-do-nosa bananik_do_nosa podkova-do-nosa
Činka Banánik Podkova

 

Ako vybrať správny šperk?

Pri výbere vhodného šperku do nosa je nutné zvážiť niekoľko faktorov. Nielen tvar je dôležitý, ale aj veľkosť a materiál.

Pokiaľ si chcete zaobstarať krúžok do nostril, je potrebné ho vyberať s ohľadom na výšku umiestnenia vpichu na nose - malý krúžok vás môže tlačiť alebo nepôjde vôbec zapnúť.

Na niektoré materiály zase naopak môžete byť citlivejší a mohlo by dôjsť k zapáleniu dierky. Šperky sa obvykle vyrábajú z titánu, ocele, ale aj striebra, na ktoré môžu mať ľudia alergiu a ľahšie dochádza k jeho sčernaniu alebo pokrivenie po mechanickom poškodení.

Ak si neviete s rady s výberom šperku, navštívte nás v našej kamennej predajni na Veveří v Brne.