Starostlivosť o mikrodermal

Mikrodermálny piercing, známy tiež ako dermal, je podkožný implantát, ktorý je v posledných rokoch veľmi obľúbený. Šperk mikrodermálu sa skladá z dvoch častí - z kotvy, ktorá sa zavádza pod kožu a uzáveru, ktorý sa na ňu skrutkuje.

kotva-microdermal-piercingukotva-microdermal-piercingu gulaty-sperky-mikrodermal
Kotva microdermal piercingu Uzáver - top - microdelmal piercingu

 

Tesne po aplikácii mikrodermálu

Microdermal piercing tesne po aplikácii nijako zvlášť nebolí. Môžete cítiť pod kožou tlak a piercing je zvyčajne citlivejší len na dotyk.

Dávajte si ale extrémny pozor na to, aby ste sa piercingu nedotýkali neumytými rukami. Môžete si tak do čerstvej rany ľahko zaniesť infekciu, ktorá by mohla zapríčiniť odmietnutie šperku a obranú reakciu tela, pri ktorej by sa mohlo pokúsiť šperk vylúčiť z tela.

V prvom týždni odporúčame microdermal piercing prelepovať sterilným obväzom. V ideálnom prípade na šperk položte najprv gázu či iný nepriľnavý materiál a následne prelepte náplasťou alebo upevnite obväzom.

Zhruba do jedného týždňa by sa mala ranka okolo vložené kotvy stiahnuť, zníži sa riziko infekcie a šperk už naďalej nemusíte prelepovať.

 

Hojenie mikrodermálu

V nasledujúcich týždňoch ale znovu po obväze alebo náplasti siahnite, ak plánujete navštíviť prašné, zafajčené alebo inak znečistené priestory.

K úplnému stiahnutiu rany okolo šperku i vo vnútri pod kožou dochádza zhruba 2 mesiace po aplikácii piercingu.

Dovtedy neodporúčame kúpanie v bazénoch a aj doma si dajte radšej sprchu než dlhé minúty v napustenej vani.

Dávajte si tiež extrémny pozor na to, aby ste si mikrodermál pri športe alebo iných činnostiach o niečo nezachytili alebo sa do neho neudreli. To by mohlo značne predĺžiť dobu hojenia.

 

Čím čistiť mikrodermál?

Mikrodermálny piercing je trošku iný ako klasické piercingy - nie je možné ho úplne prepláchnuť. Ak teda napríklad iné piercingy čistíte antibakteriálnym mydlom, pri mikrodermále to nerobte.

Čiastočky mydla by sa mohli vnútri ranky zachytiť a mohli by spôsobiť zapálenie.

Mikrodermálny piercing preto len oplachujte soľným roztokom, ktorý si ľahko vytvoríte z bežnej kuchynskej soli a vody.

 

Čo robiť s opuchom alebo infekciou

Ako sme popísali vyššie, mikrodermál je najnáchylnejšie k infekcii zhruba prvý týždeň po aplikácii šperku.

Infekciu spoznáte podľa toho, že okolie vpichu je začervenané, horúce a citlivé na dotyk. Ak je infekcia drobná, postačí, keď si na vatový tampón nanesiete dezinfekciu s čo najmenším obsahom alkoholu a budete si ranku jemne potierať až do ustúpenia infekcie.

Ak je infekcia veľká a telo už začalo vylučovať šperk, bežte čo najskôr za vašim piercerom, ktorý vám poradí s ďalším postupom.

Ak vám miesto vpichu opuchlo, pravdepodobne uzáver mikrodermálu tlačí na opuch a tým mu bráni v zahojeniu sa. V takom prípade odporúčame vonkajší závit šperku odskrutkovať, ranku prelepiť sterilným lepením a počkať, než opuch ustane.

Pozrite sa na náš e-shop a vyberte si šperk do mikrodermálu podľa vašich predstáv.

 
hrot-mikrodermal-piercing mikrodermal-kamienok farebny-mikrodermal-gulicka