Ako sa starať o piercing v jazyku

Nechali ste si prepichnúť jazyk alebo sa na to práve chystáte a chcete vedieť, ako sa o čerstvú ranu starať? V našom článku sa dozviete, ako sa starať o piercing v jazyku, ako dlho sa hojí aj aký šperk si do jazyka vybrať.

Prvých pár dní po aplikácii

Počítajte s tým, že už v deň podania injekcie vám jazyk opuchne a postupne odznie po dvoch až piatich dňoch. Opuch sa zvyčajne dostaví už do niekoľkých hodín po aplikácii.

Aj keď je to veľmi ťažké, nemali by ste počas tejto doby jazyk príliš vyplazovať, hrať sa so šperkom, nemali by ste tiež príliš hovoriť a niekoľko hodín jesť.

Opuch jazyka sa najprv zvyčajne objaví v mieste vpichu a postupne sa môže rozšíriť na celý jazyk. Niekoľko dní po aplikácii piercingu by ste mali spať s hlavou viac podloženou, v ideálnom prípade by mala byť vyššie, než je srdce, aby ste zabránili väčšiemu opuchu počas spánku.

Priebeh hojenia niekedy sprevádza aj stav, kedy je gulička vtlačená do opuchu či z miesta vpichu vyčnievajú drobné výstupky tkaniva. Tento stav nie je neobvyklý a do úplného zahojenia sa jazyk vráti do pôvodnej podoby.

 

Čo a ako jesť po aplikácii piercingu?

Jesť môžete v podstate čokoľvek, čo vám nebude spôsobovať väčšie problémy. Jediným obmedzením zvyčajne býva opuch na jazyku, ktorý prvé dni sťažuje hryzenie. V tom prípade odporúčame predovšetkým kašovitú stravu, ovocné pyré či smoothies.

Po jedle vždy vyčistite ústnu dutinu vyššie zmieneným kloktadlom alebo ústnou vodou.

Neodporúčame tiež niekoľko dní piť alkohol, ktorý môže ranku podráždiť.

Niekoľko hodín (aspoň 8 hodín) po aplikácii piercingu nefajčite. V nasledujúcich 14 dňoch sa snažte fajčenie čo najviac minimalizovať. Po každej vyfajčenej cigarete si vypláchnite ústa kloktadlom či ústnou vodou, aby ste minimalizovali usadzovanie látok obsiahnutých v cigaretách na šperku.

Pozor: Počas hojenia by ste sa tiež mali vyvarovať pitiu zo spoločnej pohára, bozkávaniu či orálnemu sexu. Ranou v jazyku môžu do vášho tela vniknúť baktérie, ktoré šíria vírusové či pohlavné choroby.

 

Čistenie piercingu v jazyku

Po prvom jedle, ktoré by malo nasledovať aspoň osem hodín po aplikácii (či druhý deň) je potrebné si ústnu dutinu vypláchnuť kloktadlom. V lekárni zoženiete Listerine, Corsodyl či Tantum Verde, ktoré neobsahujú alkohol. Prípadne môžete použiť aj ústnu vodu bez alkoholu. V nasledujúcich dňoch si ústa vyplachujte po každom jedle alebo päťkrát denne.

Vždy pred tým, než budete manipulovať s piercingom v jazyku, si umyte ruky dezinfekčným prípravkom či mydlom.

Čerstvá rana bude produkovať číru až bielu tekutinu, ktorá sa veľmi často usadzuje na spodnej guličke alebo jazyku. Nemajte strach, ide o odumreté tkanivo a biele krvinky, ktoré sprevádzajú každé hojenie. Výtok zo šperku v jazyku aj z jazyka samotného šetrne odstraňujte novou, jemnou kefkou na zuby. Dbajte ale na to, aby ste kefkou nezasiahli priamo do miesta vpichu a zbytočne si tak nepodráždili ranu.

Po každom kontakte s piercingom vždy skontrolujte, že sa neuvoľnil uzáver - gulička.

Tip: Namiesto vpichu je vhodné už po aplikácii chladiť. Jednoducho cucajte kocku ľadu alebo pite chladené nápoje. Chladenie môžete vykonávať v lete aj v zime - v ústach je totiž celoročne konštantná teplota. Čím viac a skôr začnete jazyk chladiť, tým obvykle menej opuchne.

 

Doba hojenia piercingu jazyka

Obvyklá doba hojenia je 10-14 dní, než úplne zmizne opuch i bolestivosť a piercing sa bude už správať ako súčasť tela. V tejto chvíli však stále nie je úplne zahojený, takže by ste mali pokračovať v kloktaní po každom jedle, stále obmedzovať fajčenie a vyvarovať sa prenosu slín.

Obvykle zhruba po jednom mesiaci od vpichu je rana úplne zahojená.

 

Komplikácie piercingu jazyka

Ak navštívite dobrého a skúseného piercera, riziko, že by sa váš jazyk zle hojil, je minimálna.

Dôležité je tiež dodržať vyššie spomínané postupy čistenia a starostlivosti o piercing. Skúste sa ovládnuť a nehrajte si s čerstvým piercingom v jazyku. Väčšina komplikácií spojených s týmto piercingom sa totiž obvykle objavuje po tom, čo si šperk zbytočne z jazyka vyťahujete, hráte sa s jeho uzáverom medzi zubami či sa ho dotýkate nevydezinfikovanými predmetmi či prstami.

Ak hojenie neprebieha klasicky a na jazyku sa objaví silné začervenanie, prekrvenie, hustý žltkastý či zelenkastej výtok (hnis), výrazná bolestivosť jazyka, zvýšená teplota či ďalšie výrazné komplikácie, zájdite za vaším piercerom a preberte s ním situáciu. Niekedy postačí len vymeniť tyčinku či šperk, vo vážnejších prípadoch je vhodné nasadiť antibiotiká.

 

Aké šperky do jazyka vybrať?

Do jazyka sa používajú tzv. činky alebo tiež jazykovky. Ide o rovnú tyčinku, na ktorej koncoch sú väčšinou guličky, ale vybrať si môžete ľubovoľné tvary i farby koncov.

K prvej aplikácii piercingu v jazyku sa väčšinou používa špeciálny bioplast, ktorý je možné ľahko dezinfikovať. Bioplastová tyčinka je tiež dlhšia a je možné ju ľubovoľne skrátiť. Čo je skvelé predovšetkým najmä počas prvých dní po aplikácii, kedy jazyk opuchne.

Akonáhle sa vám jazyk úplne zahojí, môžete si vybrať zo širokej škály šperkov v rôznych prevedeniach - plastové, titánové, akrylátové, s kamienkami, guličkami, hrotmi, farebné či jednoducho oceľové. Záleží len na vás, vašej nálade a vkuse.

cinka-do-jazyka-s-opalovym-kamenomcinka-do-jazyka-s-opalovym-kamenom cinka-s-matickou-do-jazyka plocha-cinka-do-jazyka-s-kamienkom
Činka do jazyka s opálovým kameňom
 
Činka do jazyka s matičkou
 
Plochá činka do jazyka s kryštálmi
 
cinka-do-jazyka-v-tvare-srdca   cinka-do-jazyka-v-tvare-pilulky
Činka do jazyka v tvare srdca
 
 
 
 
Činka do jazyka v tvare pilulky