Ako správne zmerať veľkosť prsteňa?

Kúpiť si online správne padnúci prsteň vyzerá ako zložitá úloha, ale my našťastie vieme, ako na to, a prezradíme vám, ako trafiť tú správnu veľkosť. Či už budete ligotavý šperk kupovať pre seba alebo s ním plánujete prekvapiť partnerku, či partnera, nákup prsteňa na Najpiercing.sk bude s našim návodom hračka!

uvodka a OG

Pre voľbu prsteňa platí vcelku jednoduché pravidlo - prsteň musí ísť pohodlne navliecť aj zložiť, ale nesmie byť príliš voľný. Na tomu, aby sme docielili, že šperk na prst padne ako uliaty, potrebujeme správne zmerať obvod prsta, na ktorý si chceme šperk umiestniť. Veľkosť prsta si môžete nechať bezplatne zmerať pri návšteve našej predajne, kde vám s výberom prsteňov radi poradíme, ale v prípade, že máte v pláne prsteň ako prekvapenie alebo chcete nakúpiť online na Najpiercing.sk, zvládnete to s našim návodom aj doma.

Veľkosť prsteňa môžete zmerať pomocou:

  • meracích krúžkov,
  • meracieho kužeľa,
  • meracieho prúžku z papiera, stuhy či povrázku,
  • posuvného merítka.

K prvým dvom variantom budete potrebovať prsteň, o ktorom viete, že na vybranom prste pohodlne sedí. Tieto možnosti sú teda vhodné aj pre prípad, kedy plánujete zaobstarať napríklad zásnubný prsteň pre svoju partnerku či partnera, ktorého chcete prekvapiť. Stačí mu v nestráženom okamihu premerať prsteň, ktorý dennodenne nosí. Ideálne napríklad počas spánku či sprchovania sa.

Pokiaľ prsteň k dispozícii nemáte, nevadí. Pre vás sú určené zostávajúce metódy.

Pripravení? Tak ideme merať!

Meracie krúžky

Metóda merania veľkosti prsteňa pomocou meracích krúžkov je veľmi jednoduchá. Stačí si vytlačiť pomôcku pre meranie prsteňa, kde nájdete krúžky symbolizujúce jednotlivé veľkosti. Ku krúžkom priložíte prsteň tak, aby vnútorný obvod prsteňa presne lícoval s hranicou krúžku. Natlačená linka by mala presne kopírovať vnútro prsteňa - nesmie presahovať, ani byť menšia ako prstienok. 

Dôležité je, že skutočne musí sedieť vnútorný rozmer prsteňa. Pri masívnejších prsteňoch sa totiž vnútorný a vonkajší obvod môže dosť zásadne líšit.

rozmery_krouzku

Merací kužeľ

K druhej metóde sme si pre vás taktiež pripravili pomôcku na vytlačenie. Ide o ihlan, na ktorom sú vyznačené jednotlivé veľkosti. Po vytlačení si pomôcky stačí, keď ihlan podľa nákresu zlepíte dohromady a prsteň, ktorý máte k dispozícii, naň jednoducho navlečiete.

Veľkosť, ktorú z kužeľa vyčítate, je potom tou, ktorú môžete bez obáv objednať. Túto metódu používajú aj profesionáli v zlatníctvach a predajniach šperkov.

rozmery_trn2

Meracie prúžky z papiera, stuhy či povrázku

Metóda meracích prúžkov je vhodná pre všetkých, ktorí si plánujú zaobstarať prvý prsteň alebo pre tých, ktorí pre daný prst nemajú žiadny prsteň k dispozícii. 

TIP: Meranie pomocou prúžkov je veľmi jednoduché a zvládnete to so základnými pomôckami, ktoré má doma snáď naozaj každý! Budete potrebovať jen povrázok, pevnú, tenkú stužku či tenký papierový prúžok, pravítko a prepisku či fixku. 

Veľkosť zistíte tak, že stuhu, papierik alebo povrázok obmotáte okolo prsta, na ktorý bude prstienok patriť, a v mieste, kde sa oba konce stretnú, si zakreslíte čiarku. 

Prúžok potom pomocou milimetrového pravítka zmeriate a výsledné zaokrúhlené číslo bude veľkosť prsteňa, ktorý môžete objednať.

mereni_pomoci_papiru

Dajte pozor na to, aby merania prebiehalo pri izbovej teplote. Veľkosť prstov sa totiž môže líšiť!

Pokiaľ máte ruky skrehnuté zimou, a alebo je vám príliš teplo, nemôžete namerať správny výsledok. Veľkosť prstov taktiež závisí na dennej dobe. Ruky sú ráno zvyčajne trochu napuchnutejšie, ako popoludní. Merací krúžok by mal byť okolo prsta pevne utiahnutý, avšak nie príliš, aby sa prsteň pohodlne dostal cez kĺby. Pokiaľ máte kĺby väčšie, môžete vhodný rozmer zistiť premeraním priamo cez kĺb. Tu môžete merací prúžok o trošku viac utiahnuť. 

Prsteň by sa mal ľahko prevliecť, ale nesmie byť príliš voľný, aby ste ho pri prvej príležitosti nestratili.

Posuvné merítko

V prípade, že vo svojej domácnosti disponujete posuvným merítkom (šuplerou) s milimetrovou ryskou, tak môžete zistiť veľkosť prsteňa aj týmto spôsobom. Jednoducho umiestnite posuvné merítko zo strany prsteňa alebo rovno pod kĺb na prste, na ktorý chcete prsteň umiestniť, a zistite rozmer. 

mereni_pomoci_meritka

Matematicky povedané - týmto spôsobom zistíte, aký priemer by mal mať váš prsteň. K tomu, aby ste sa dopracovali k finálnemu výsledku, čiže obvodu prstua môžete oprášiť znalosti zo základnej školy a priemer vynásobiť číslom Pí alebo si uľahčiť život a použiť konverznú tabuľku, ktorú sme pre vás na tieto účely pripravili.

 tabulka_prevody

 Na čo vždy pri výbere prsteňa myslieť?

Pri prsteňoch môže zohrať úlohu aj ich hrúbka. Tenké prstienky a krúžky sú často voľnejšie, zatiaľ čo pri masívnejších prsteňoch bude často potrebné zvoliť si  o niečo väčšiu veľkosť. Svoju rolu môže tiež zohrať to, akú ruku používate ako dominantnú. Praváci majú prsty na pravé ruke o niečo silnejšie než na ľavej a naopak.

Len tak pre zaujímavosť na záver...

….najbežnejšia veľkosť zásnubných prsteňov pre ženy sa pohybuje medzi rozmermi 52 - 54 a pri mužoch je veľkosť prsteňa najčastejšie medzi hodnotami 59 - 61.

Ponuka prsteňov na Najpiercing.sk

Pri prsteňoch na webe Najpiercing.sk nájdete veľkosti uvedené v milimetroch (EU veľkosť). Veľkosti nie sú uvedené iba pri obrázkových prsteňoch, ktoré je možné jednoducho upraviť pre veľkosť akéhokoľvek prsta.

Ak prst podľa návodu zmeriate, ale po obdržaní prstienka zistíte, že vám nesedí, neváhajte sa obrátiť na zákaznícky servis na e-maile info@najpiercing.sk alebo na telefónnej linke +421 222 205 170, kde sa dohodneme na výmene či ďalšom postupe.